"VUČIĆ JE POLITIČKI LICEMJER": "Priča o dobrosusjedskim odnosima sa BiH, a u praksi radi sve na njihovom zaoštravanju"

„Sve me to podsjeća na onaj išarani voz za Kosovo ili besmisleni diplomatski incident sa Makedonijom. Još jedan ozbiljan promašaj naše vanjske i unutrašnje politike sa mogućim ozbiljnim posljedicama“, napominje David za Danas.

  • Politika

  • 07. Sep. 2017  07. Sep. 2017

  • 19

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, u Sarajevo, gdje će sa članovima Predsjedništva BiH, prema najavama ovdašnjih zvaničnika, pretežno razgovarati o infrastrukturnim projektima i jačem ekonomskom povezivanju dvije države, kao i o pitanjima granica.

Međutim, teško je prenebregnuti situaciju u regionu koja je nastala kao posljedica najave o pisanju deklaracije o opstanku nacije i Srba, čiji će koautori biti predstavnici Srbije i Republike Srpske, i zaključiti da će ekonomija zaista biti jedina tema na stolu sa zvaničnicima BiH.

Susret predsjednika i premijerki Srbije i Republike Srpske, koji se odvijao svega nekoliko dana prije putovanja Aleksandra Vučića u Sarajevo u zvaničnu posjetu, obilježen je preciznijim navodima o budućoj deklaraciji, kao i saopćavanjem odluke Vlade Srbije da uloži oko 5,5 miliona eura u općine u BiH, preciznije u njenom entitetu RS, u kojima pretežno žive Srbi.

Upitan kako tumači Vučićevu posjetu Sarajevu i navedene, neposredne okolnosti koje taj događaj prate, pisac Filip David kaže za Danas da je već sama najava nekakve deklaracije o opstanku nacije i Srba uznemirilo region.

– Ni sadržaj ni njeni sastavljači se još ne znaju ali je izazvala uznemirenje u susjedstvu. Deklaracija neko dobro sigurno donijeti neće“, istakao je Filip David za list Danas.

On ističe da ga priča u vezi tom temom podsjeća na nekoliko skorašnjih događaja u regionu, čiji je inicijator Srbija.

„Sve me to podsjeća na onaj išarani voz za Kosovo ili besmisleni diplomatski incident sa Makedonijom. Još jedan ozbiljan promašaj naše vanjske i unutrašnje politike sa mogućim ozbiljnim posljedicama“, napominje David za Danas.

U kontekstu Vučićevih tvrdnji da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, iako podržava i

zvaničnu politiku njenog entiteta Republike Srpske i Milorada Dodika, sagovornik Danas kaže da nema razumijevanja za takav stav.

„Ne razumijem tu politiku kojoj su puna usta priča o dobrosusjedskim odnosima a sve u praksi čini na zaoštravanju tih odnosa. Možete to nazvati političkim licemjerjem, ali je sigurno da ne donosi ništa dobro“, zaključuje Filip David za Danas.

Zvanična posjeta vlastima u Sarajevu bit će prva posjeta predsjednika Srbije nakon šest godina. Posljednji

put je glavni grad BiH, u svojstvu šefa države, posjetio Boris Tadić, 2011. godine, svega mjesec dana nakon što je u Srbiji uhapšen Ratko Mladić i isporučen Haškom tribunalu. Bivši predsjednik Tomislav Nikolić nije uspio nijednom da otputuje u Sarajevo, tokom petogodišnjeg mandata, a Vučiću će ovo, od početka preuzimanja najviših državnih funkcija, 2012. godine, biti treća posjeta vlastima u Sarajevu. Podsjetimo, 2014. godine, nakon preuzimanja funkcije premijera države, prvu posjetu u tom svojstvu je ostvario upravo u Sarajevu. Svaki put kada bi najviši državni predstavnici zvanično posjetili glavni grad BiH to bi bilo vrlo jasno pozdravljeno, i u svim relevantnim izvještajima Evropske unije o evropskim integracijama Srbije visoko kotirano.

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...