ODGOVOR NA UPOZORENJA MMF-a: „Centralna banka radi u skladu sa zakonom“

U Centralnoj banci BiH rekli su, povodom protivljenja MMF-a zakonu o parlamentarnom nadzoru, da će banka nastaviti da radi u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci BiH koji joj garantira nezavisnost, ali da Parlamentarna skupština BiH već vrši određenu vrstu nadzora nad njenim financijskim poslovanjem.

  • Ekonomija

  • 08. Sep. 2017  08. Sep. 2017

  • 0

Zakonom o Centralnoj banci BiH /član tri/ utvrđena je nezavisnost ove banke, ističu za Srnu u ovoj financijskoj instituciji, povodom upozorenja šefa Misije MMF-a za BiH Nadima Ilahija da je Prijedlogom zakona o parlamentarnom nadzoru, koji je trenutno u proceduri, “narušena nezavisnost Centralne banke BiH”.

Iz Centralne banke BiH ukazuju na činjenicu da Parlamentarna skupština BiH već vrši određenu vrstu efektivnog nadzora nad njenim financijskim poslovanjem, i to putem izvještaja koji se podnose na osnovu člana 64 Zakona o Centralnoj banci BiH.

Oni podsjećaju, budući da je BiH na putu ka EU, da član 130 Ugovora o funkcioniranju EU postavlja još strože kriterije u pogledu nezavisnosti Centralne banke.

Ilahi u pismu predsjedavajućem Savjeta ministara BiH Denisu Zvizdiću i ostalim nosiocima izvršne vlasti u BiH navodi da je autonomija banke ugrožena Prijedlogom zakona o parlamentarnom nadzoru u kojem piše da se parlamentarcima daju ovlaštenja da razmatraju izvještaje interne revizije, provode saslušanja, pa čak i da, po potrebi, posjećuju Centralnu banku.

“Razmatranje izvještaja interne revizije Centralne banke dovodi do rizika da će visoko osjetljivi nalazi interne revizije biti dostavljeni velikoj grupi političara izvan Centralne banke. Komunikacija sa institucijama u kontekstu `parlamentarnog nadzora nad javnim tijelima` može ih prisiliti da razgovaraju o visoko osjetljivim informacijama sa političarima, što nije poželjno”,kaže se u tom pismu.

U MMF-u strahuju da, predloženim zakonom, autonomija guvernera Centralne banke nije adekvatno zaštićena jer se, kako pišu, uvodi postupak razrješenja, bez sudske zaštite.

MMF je pismo sa upozorenjem poslao i na adresu ministra financija i trezora Vjekoslava Bevande, ali i predsjednika Vlade Federacije BiH, a jedna kopija stigla je i u Vladu Republike Srpske.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da ne treba više dozvoliti rad na izradi Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru koji je pripremila Privremena zajednička komisija oba doma parlamentarne skupštine jer ne postoji mogućnost da ovaj zakon bude popravljen amandmanima.

Predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić rekao je jučer da je na nekoliko adresa stiglo pismo MMF-a u kojem se ova međunarodna financijska organizacija snažno protivi rješenjima vezanim za Centralnu banku BiH.

“Proslijedio sam to pismo ministrima Semihi Borovac i Josipu Grubeši koji rade u radnoj grupi za izradu ovog zakona i zamolio ih da upozore ostale članove grupe o tome. Zakon nikada nije bio u proceduri u Savjetu ministara, niti je on o njemu raspravljao i bio predlagač”, istakao je Zvizdić

(SB/Capital)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...