POVIJESNA SJEDNICA BH. LJEVICE: Pročitajte dokument o saradnji SDP-a i DF-a

Zajednička sjednica glavnih odbora Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i Demokratske fronte (DF) bit će održana danas u Sarajevu.

  • Politika

  • 09. Sep. 2017  09. Sep. 2017

  • 1

 

Nakon sastanka, lideri ove dvije političke stranke potpisat će Okvirni plan zajedničkog djelovanja u kojem će biti definirane sve pojedinosti saradnje u predstojećem periodu.

 

"Polazeći od uvjerenja da Bosna i Hercegovina može biti funkcionalna, stabilna i prosperitetna država isključivo ako je uspostavljena i funkcionira na načelima jednakosti svih njenih građana i naroda na teritoriji cijele države. Imajući u vidu trajno uspostavljene vrijednosti ZAVNOBiH-a kao vrhunskog dostignuća demokratske i slobodarske misli svih građana i naroda Bosne i Hercegovine", navodi se u uvodu 'Okvirnog plana zajedničkog djelovanja' SDP-a i DF-a.

 

SDP i DF ističu da su opredijeljeni ka postizanju društvene pravednosti i jednakosti u Bosni i Hercegovini, suprotstavljajući se politikama nacionalizma, podjela, isključivosti i segregacije.

 

"Duboko svjesni posljedica koje je nacionalističko divljanje prouzrokovalo svim građanima i narodima Bosne i Hercegovine.
Ubijeđeni da samo progresivne snage u Bosni i Hercegovini, partije i stranke političke ljevice, nevladine organizacije građanske orijentacije, intelektualci i svi pojedinci koji dijele ista ili slična uvjerenja mogu dovesti do stvaranja društva jednake šanse. Prihvatajući historijsku odgovornost potrebe zajedničkog djelovanja svih ovih snaga u zajedničkom društveno-političkom bloku, kao i stav javnosti, formalnih i neformalnih grupa, intelektualaca, radnika, seljaka, studenata, nezaposlenih o potrebi uspostave zajedničkog djelovanja ovih snaga", saopćili su iz dvije navedene političke stranke.

 

Naglašavaju kako su "uvjereni kako je ekonomski sistem Bosne i Hercegovine moguće uspostaviti na temelju balansa zaštite interesa učesnika u privredi i poštivanja prava i položaja radnika kroz jačanje uloge države kao regulatora ekonomskih i svih drugih društvenih procesa radi stvaranja institucionalne sigurnosti učesnika u privredi, a sve u cilju smanjenja siromaštva i nejednakosti među građanima".

 

SDP i DF ističu opredijeljene ka stvaranju društva zasnovanog na socijalnoj pravdi, jednakosti, slobodi i solidarnosti.

 

U nastavku pročitajte 'Okvirni plan zajedničkog djelovanja' u kojem je predstavljena njihova zajednička vizija BiH, zajedničkog djelovanja na realizaciji zajedničkih vrijednosti kao i saradnja sa drugim političkim partijama i stranka, akademskom zajednicom, sindikalnim organizacijama i organizacijama civilnog društva.

Donosimo vam dokument o zajedničkom djelovanju SDP-a i DF-a Donosimo vam dokument o zajedničkom djelovanju SDP-a i DF-a Donosimo vam dokument o zajedničkom djelovanju SDP-a i DF-a              

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...