ZNATE LI KO SU NAJPOZNATIJI CINCARI: Iznenadiće vas imena slavnih glumaca, pjevača i političara s naših prostora!?

Postoji mnogo značajnih ličnosti sa područja Balkana koji su pripadnici cincarske nacije

  • Mini market

  • 10. Sep. 2017  10. Sep. 2017

  • 0

Cincari, pravilnije Armani (od cincarskog naziva Arm'nj) romanski su narod, koji živi na Balkanskom poluotoku. U prošlosti, centralno mjesto im je bio grad Moskopolje u istočnoj Albaniji. Cincari naseljavaju Grčku, Albaniju, Makedoniju i Bugarsku, Srbiju...

 

Ovaj narod govori cincarskim jezikom, pravoslavne su vjeroispovijesti, a nekada su bili poznati po bavljenju ekstenzivnim stočarstvom i ugostiteljstvom. Ima ih oko 250.000.

 

Stvarali su urbanu kulturu Balkana, ustanovili gradsku nošnju na ovim prostorima, stvorili su katun na osnovu koga je nastala plemenska zajednica. Oni su prvi na Balkanu uveli kiridžiluk kao sistem za transport robe na velike daljine.

 

Ovo su neki od najznačajnijih, koji su u odnosu na oblast u kojoj su se proslavili, ostavili dubok trag u povijesti balkanskih zemalja.

 

Mihajlo Pupin

 

Mihajlo Pupin rođen je 9. oktobra 1854. godine u Idvoru, naselju u Južnobanatskom okrugu, a preminuo je 12. marta 1935. godine. Kada je otišao u Ameriku, dodao je nadimak Idvorski kako bi ga podsjećao na rodni grad i istakao njegovo porijeklo.

 

Bio je znanstvenik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Columbija. Pulitzerovu nagradu dobio je 1924. godine za autobiografsko delo "Od pašnjaka do naučenjaka". 

Bio je član Francuske akademije nauka, Srpske kraljevske akademije, predsjednik Newyorške akademije nauka... 

 

Branislav Nušić

 

Branislav Nušić rođen je u Beogradu 1864. godine,  kao Alkibijad Nuša (cinc. Alchiviadi al Nuşa) od oca Đorđa (Georgijasa), cincarskog porijekla.

 

Bio je  srbijanski književnik, komediograf, pisac romana, drama, priča i eseja, začetnik retorike u Srbiji ali i istaknuti fotograf amater. Radio je također, kao novinar i diplomata. Ipak, najznačajniji dio njegovog stvaralaštva su komedije, a neke od najpoznatijih su: Gospođa ministarka, Narodni poslanik, Sumnjivo lice, Ožalošćena porodica i Pokojnik.

 

 

Jovan Sterija Popović

 

Jovan Sterija Popović rođen je u Vršcu 1806. godine, gdje je i umro 1856. godine. Po ocu Sterija je bio cincarskog porijekla. 

 

Bio je srbijanski književnik i jedan od vodećih intelektualaca svog vremena, a smatra se osnivačem srpske drame. Prvi je i jedan od najboljih srpskih komediografa. Imao je ključnu i inicijatorsku ulogu u razvoju srpske kluture, ne samo kao pisac, već i kao osnivač važnih institucija kulture, Srpske akademije nauka i Narodnog muzeja. Njegova najznačajnija dela su Kir Janja, Pokondirena tikva, Laža i paralaža...

 

Nikola Pašić

 

Nikola Pašić rođen je u Zaječaru 1845. godine, a umro je u Beogradu 1926. godine. Porijeklom je iz poznate cincarske porodice Pasku. Preci su mu bili Cincari iz sela Rogačeva u blizini Tetova.

 

Bio je srbijanski i jugoslovenski političar, dugogodišnji predsjednik vlade Kraljevine Srbije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

 

Taško Načić

 

Taško Načić rođen je 1934. godine u Kruševcu, a umro je 1993. godine u Beogradu. Po nacionalnosti je Cincarin.

 

Bio je istaknuti srbijanski glumac. Neke od njegovih najznačajnijih uloga su u filmovima "Bokseri idu u raj", "Ko to tamo peva", "Majstor i Margarita". Ipak, publika ga najviše pamti kao Peru Mitića, iz filma "Davitelj protiv davitelja". 

 

 

Todor Toše Proeski

 

Toše Proeski je rođen u Kruševu 1981. godine a tragično je poginuo u prometnoj nesreći 2007. godine.

 

Bio je makedonski pop pjevač, ali veliku popularnost stekao je na području cijelog Balkana, posebno u Hrvatskoj i Srbiji. Predstavljao je Makedoniju na izboru za pesmu Eurovizije 2004. godine. Posthumno mu je dodijeljena titula počasnog građanina Republike Makedonije.

 

 

Predrag Miki Manojlović

 

Miki Manojlović rođen je 1950. godine u Beogradu.

 

Beogradski pozorišni, televizijski i filmski glumac, karijeru počinje u seriji Otpisani. Neki od poznatijih filmova u kojima je igrao su: Crna mačka beli mačor, Podzemlje, Tuđa Amerika, Tango argentino, Mi nismo anđeli, Mi nismo anđeli 2 i Zavet. Napravio je  veliku internacionalnu karijeru u Europi i Americi.

 

 

Toma Fila

 

Toma Fila je rođen u Bitoli 1946. godine. Cincarskog je porijekla. Otac mu je bio advokat Filota Fila. 

 

 

Maja Odžaklijevska

 

Maja Odžaklijevska rođena je u Skopju 1954. godine.

 

Poznata je makedonska pjevačica pop muzike. 

 

 

(SB/Espresso)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...