PREOKRET U AFERI "PRISLUŠKIVANJE": Transparency International BiH podnio prijavu protiv Gordane Tadić!

Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) uputio je Uredu disciplinskog tužioca zahtjev da ispita postupanje v.d. glavne tužiteljice u Tužilaštvu BiH Gordane Tadić, navodeći nekoliko drastičnih primjera spornog postupanja i ponašanja v.d. glavne tužiteljice, koji su protivni odredbama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

  • Društvo

  • 11. Sep. 2017  11. Sep. 2017

  • 3

 

Tako se pored ostalohg navodi da je Gordana Tadić od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajeva zahtijevala izuzimanje predmeta protiv Josipa Šimića Đinđića u odnosu na kojeg je navedeno tužilaštvo otvorilo istragu za krivično djelo “krivotvorenje isprave“.

 

TIBiH je u informaciji dostavljenoj Uredu disciplinskog tužioca naveo da ovo ukazuje na više mogućih disciplinskih prekršaja, kao štu su: miješanje u postupanje sudije ili tužioca s namjerom opstruiranja ili potcjenjivanja njihovih aktivnosti; upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima tužioca; ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke dužnosti ili bilo kakvo drugo ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva.

 

TIBiH je kao sporne izdvojio i kontradiktorne izjave i saopćenja Gordane Tadić u vezi sa navedenim predmetom, te preuranjeno objelodanjivanje neprovjerenih informacija o navodnom praćenju i prisluškivanju i vjerodostojnosti dokumenata, za koje se ispostavilo da nisu autentične (ili da bar njihova autentičnost nije bila zagarantovana u momentu objelodanjivanja).

 

Zakon o VSTV-u, kao disciplinske prekršaje upravo navodi: davanje bilo kakvih komentara, dok se predmet ne riješi na sudu, za koje se opravdano može očekivati da mogu ometati ili štetiti pravičnom postupku ili suđenju, ili nepoduzimanje odgovarajućih koraka kako bi se osiguralo da se njemu podređeni uposlenici tužilaštva također suzdrže od davanja komentara.

 

Kao posebno zabrinjavajuće, izdvojene su najave v.d. glavne tužiteljice na konferenciji za medije da će ministar sigurnosti Dragan Mektić zbog prethodnih izjava biti pozvan na saslušanje, kako je navedeno “u svojstvu osumnjičenog“, čime se zaziva nečije procesuiranje samo na osnovu njihovog iznesenog mišljenja.

 

TIBiH je od Ureda disciplinskog tužioca tražio da postupi u skladu sa svojim nadležnostima i da ispita dostavljene informacije, te o postupanjima informira javnost, imajući u vidu i da su navedene izjave i ponašanje v.d. glavne tužiteljice izazvale veliku pažnju javnosti, dovele do sukoba među institucijama za provođenje zakona, te dodatno urušile ionako nisko povjerenje javnosti u institucije pravosuđa.

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...