IZJAVE NEKREDIBILNIH SVJEDOKA: Završne riječi odbrane na suđenju Oriću i Muhiću

– Stojanka Savić, supruga ubijenog, kazala je kako je od Savićevih saboraca čula da je on poginuo u rovu te da je imao jednu ranu u predjelu usta. Doktorica Vesna Ivanović potvrdila je da je Ilić doveden u Dom zdravlja Bratunac, u pratnji supruge koja je tada plakala – kazala je Čović.

  • Hronika

  • 12. Sep. 2017  

  • 0

Odbrane Nasera Orića i Sabahudina Muhića u nastavku suđenja za ratni zločin počinjen na području Bratunca i Srebrenice zatražile oslobađanje svojih branjenika. Sudsko vijeće izricanje presude zakazalo za 6. oktobar.

 

Iznoseći završne riječi odbrane Orića i Muhića naglasile su da je cijela optužnica kao i dokazni postupak Državnog tužilaštva zasnovan na neujednačenim iskazima, nekredibilnog svjedoka O-1.

 

Braniteljica optuženog Orića, Lejla Čović, naglasila je da je O-1 višestruko osuđivana osoba, za kojom je raspisana potjernica zbog izbjegavanja pojavljivanja na sudu, dodajući da se radi o glavnom svjedoku Tužilaštva BiH.

 

– I pored te činjenice, Tužilaštvo BiH bez graničnih kontrola službenim vozilima dovozi svjedoka na suđenje, i to iz zemlje koja je raspisala potjernicu za njim. To je nepojmljivo – kazala je Čović.

 

Svjedok je, prema tvrdnjama Čovićeve, dao tri različita iskaza u pogledu pripradnosti Armiji BiH (ABiH), a u optužnici se navodi kao očevidac svih ubistava koja se stavljaju na teret optuženim.

 

Kada je u pitanju tačka 1. optužnice i ubistvo Slobodana Ilića, koje se Oriću stavlja na teret, odbrana smatra da nijednim dokazom nije potvrđeno kako je to počinio Orić.

 

– To čak ni O-1 ne tvrdi, osim da je vidio kako Orić udara Ilića nožem, da bi nakon njegovog pada na koljena, Ilić dobio još jedan udarac u predjelu prsa. Vještak Rifat Kešetović nije mogao konstatovati da baš te povrede mogu biti uzrok Ilićeve smrti – kazala je Čović.

 

Svjedoci su, kako je kazala, dokazali da je Ilić poginuo u međusobnoj razmjeni vatre, a za odbranu je sporan i opis stradalog Ilića, kojeg je svjedok O-1, opisao potpuno drugačije od ostalih svjedoka.

 

Prema mišljenju odbrane ni ubistvo Milutina Miloševića, a što se tačkom 2. optužnice stavlja na teret Oriću i Muhiću, nije dokazano.

 

– O-1 je tvrdio kako je Orić, a nakon njega i Muhić u Miloševića ispalio po jedan rafal. To bi značilo da u njegovom tijelu mora biti oko 15 metaka, a kako i tvrdi svjedok O-1 i Tužilaštvo BiH. Vještak Zoran Stanković kazao je tokom iznošenja nalaza da je u tijelu Miloševića pronađen metak od pištolja, što je vrlo vjerovatno uzrok smrti. Dakle jedan metak – kazala je Čović.

 

Orić je optužen kao osoba koja je 1992. bila komandant štaba Teritorijalne odbrane Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), a Muhić kao pripadnik tih snaga.

 

Tačkom 3. optužnice Muhiću i Oriću se na teret stavlja ubistvo Mitra Savića, koje je prema Tužilaštvu počinjeno pucnjem iz pištolja Orića, a zatim i rafalnim pucnjem Muhića. Odbrana tvrdi da je ovo još jedna od konstrukcija svjedoka O-1.

 

– Stojanka Savić, supruga ubijenog, kazala je kako je od Savićevih saboraca čula da je on poginuo u rovu te da je imao jednu ranu u predjelu usta. Doktorica Vesna Ivanović potvrdila je da je Ilić doveden u Dom zdravlja Bratunac, u pratnji supruge koja je tada plakala – kazala je Čović.

 

Prema njenim riječima, akcija ABiH na Kunjarcu izvedena je 14. decembra 1992. godine, kada je Savić i ubijen. Tri dana ranije, kako je kazala Čović, svjedok O-1, koji tvrdi da je vidio ubistvo, ranjen je na Crnom Vrhu (Opština Zvornik).

 

– To je i priznao tokom suđenja. Od Kunjarca, Crni vrh je udaljen 40 kilometara. Nakon ranjavanja, prebačen je u Kamenicu (Opština Zvornik), a zatim i mjesec dana na liječenje u Cersku. Dakle, još jedan od dokaza da je cijela optužnica pisana prema iskazu nekredibilnog svjedoka – kazala je Čović.

 

Sabina Mehić, braniteljica optuženog Muhića, kazala je da nedostaje objekat izvršenja krivičnog djela koji se stavlja na teret njenom branjeniku. Također, prema njenim riječima, ostalo je nejasno u kakvom su stanju bili Ilić i Milošević, nakon što je Orić navodno pucao u njih, a prije nego je rafale ispalio i Muhić, javio je BIRN BiH.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...