BURNA RASPRAVA O REVIZORSKOM IZVJEŠTAJU: Ni nakon petosatne rasprave Skupština RS nije uspjela utvrditi dnevni red!

Ni nakon petosatne rasprave, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske nisu uspjeli da utvrde dnevni red 21. redovne sjednice.

  • Politika

  • 12. Sep. 2017  12. Sep. 2017

  • 3

Poslanici opozicije tvrdili su da je prekršen skupštinski poslovnik o radu i nekoliko zakona, jer je sa dnevnog reda povučen izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o sprovedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg izvještaja za korisnike budžeta Republike Srpske za proteklu godinu. 

 

Iz predsjedništva NSRS na sve ove primjedbe stizao je odgovor da Poslovnik nije prekršen, a nijednom nije ni izglasana povreda Poslovnika.

 

Povod za nezadovoljstvo opozicije bila je odluka Odbora za finansije i budžet da sa dnevnog reda povuče revizorski izvještaj o konsolidovanom izvršenju budžeta. Tvrde da je to mogao da učini samo Odbor za reviziju, a ne za finansije i budžet, a insistirali su i da im se dostavi izvještaj, u kojem su obrazloženi razlozi za povlačenje sporne tačke.

 

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović uključila se u raspravu kada su opozicionari rad Narodne skupštine nazvali lakrdijom.

 

Odgovorila je na optužbe opozicije da je situacija u Srpskoj katastrofalna, tvrdeći da ona nije ni približna onoj kakvom je opisuje opozicija.

 

Odgovarajući na optužbe u vezi sa interpelacijama koje su upućene Vladi Srpske, premijerka Željka Cvijanović naglasila je da Vlada neće odgovarati na njih jer postoji i takva mogućnost, a da Narodna skupština Republike Srpske odlučuje hoće li se o njima raspravljati.  

 

Govoreći o Revizorskom izvještaju Cvijanovićeva je rekla da se radi o "falš podacima".

 

"Ono ni na šta ne liči. Tamo su podaci koji su falš, ali dobro - to su vaši materijali", rekla je Cvijanovićeva, koja je potom iznosila statističke podatke iz kojih se vidi da je ekonomsko stanje u Srpskoj bolje nego u nekim zemljama okruženja.

 

"Ako je nešto lakrdija, onda je to ponašanje nekih drugih. Ima ljudi koji u životu knjigu nisu pročitali pa se bore sa svakom riječi koju izgovore. Vlada poštuje skupštinu, a u okviru nje i parlamentarnu većinu ", rekla je Cvijanovićeva.

 

 

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je danas da je opozicija spremna na sve oblike parlamentarne, ali i vanparlamentarne borbe, koja je moguća i na skupštinskim sjednicama. 

 

"Ovdje je problem što nemamo stepen političke kulture, koji se u ovoj skupštini svodi na prevaru, političko nasilje i primitivizam. Kako drugačije nazvati ljude koji ne mogu da prihvate da Zakon o budžetskom sistemu definiše jedno, Zakon o reviziji drugo, a oni rade šta im je drago. To nećemo prihvatiti", rekao je Govedarica novinarima u pauzi zasjedanja Narodne skupštine.

 

Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da je vladajuća struktura u Srpskoj u strahu od istine, jer ne smiju da daju odgovor na interpelacije, što je, kako smatra, vidljivo i iz nastupa premijera Srpske Željke Cvijanović u Narodnoj skupštini.

 

"Ovaj dio rada skupštine dao je odgovore na mnoga pitanja koja se žele izbjeći. Bili smo potpuno u pravu kada smo insistirali na raspravi o životnim pitanjima i interpelacijama o ekonomiji, demografiji, borbi protiv korupcije i kriminala i javnim preduzećima", kaže Borenović.

 

On je dodao da će biti iskorištena svaka poslovnička mogućnost da se zatraži odgovornost za postojeću situaciju u Srpskoj.

 

Poslanik NDP-a Dragan Čavić rekao je da su "prevršili mjeru oni koji u Narodnoj skupštini krše Ustav, zakone i Poslovnik o radu".

 

"Spriječićemo ih da ovo rade po cijenu vanrednih izbora, svega i svačega. Ili će se poštovati norme ili neka računaju da više skupštinskog zasjedanja neće biti", kaže Čavić.

 

Oni su ponovili da neće dopustiti bilo kakvo kršenje Ustava, zakona i Poslovnika o radu u parlamentu Srpske.

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...