POLEMIČNA RASPRAVA O PELJEŠKOM MOSTU: Šef kluba HDZ-a traži da zastupnici odustanu od deklaracije

Zastupnički doma Parlamentarne skupštine BiH danas je nastavio raspravu o Izvještaju o aktivnostima u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, čiji je podnosilac Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

  • Politika

  • 13. Sep. 2017  13. Sep. 2017

  • 1

- BiH se ozbiljnije počela baviti izgradnjom Pelješkog mosta tek prije nekoliko mjeseci. Čini mi se da se u našoj zemlji tumači štetnim šta god učini Hrvatska u BiH - kazao je zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović i dodao da su "neki državni parlamentarci preglasavanjem Hrvata i Srba usvojili zaključak kojim se od Vijeća ministara BiH traži upućivanje note Republici Hrvatskoj".

 

Lovrinović smatra da "bošnjački parlamentarci, mahom iz SDA, postupaju neustavno" i pri tome kao "neustavno postupanje" naveo pitanje Sutorine, pokretanje revizije tužbe protiv Srbije za agresiju i genocid.

 

- SDA, postupa neustavno, pokušava disciplinirati Hrvatsku i njeno stavljanje u zaštitu bh. Hrvata i to u vremenu kada se u parlamentarnoj proceduri nalaze izmjene Izbornog zakona BiH i Zakona o RTV sistemu - kazao je Lovrinović i pozvao potpisnike deklaracije, kojom se od Hrvatske traži obustavljanje svih aktivnosti na izgradnji Pelješkog mosta, da povuku svoje potpise.

 

Zastupnik SDP-a Denis Bećirović kazao je da "BiH želi dobre odnose sa Hrvatskom, ali da to bude na UN-ovom načelu suverene jednakosti i ravnopravnosti država".

 

- BiH se nikad nije miješala u unutrašnja pitanja susjedne zemlje i ne bi bilo loše kada bi se Hrvatska isto ponašala prema BiH - kazao je Bećirović.

 

DF-ova zastupnica Hanka Vajzović je kazala da je pokrenula raspravu o Pelješkom mostu jer se informacije o izgradnji Pelješkog mosta nisu slagale.

 

Fehim Škaljić, zastupnik SBB-a, je kazao da je ključno razgovarati s Hrvatskom i da ne bi trebalo narušiti dobre odnose koje ima BiH sa Hrvatskom "koja je suviše važna za BiH jer je to granica BiH s Evropskom unijom i NATO-om".

 

Jasmin Emrić, zastupnik A-SDA, podsjetio je da je Hrvatska donijela zakone kojima je proglasila zaštićeni privredni pojas i da se pri tome pozvala na sporazum o granici koji su potpisali tadašnji predsjednici Alija Izetbegović i Franjo Tuđman. 

 

- Naučnim i stručnim tumačenjem je i Hrvatska navela da BiH ima pravo pristupa otvorenom moru. Smatram da se deklaracijom o ovom važnom pitanju trebamo pozvati na zalaganje za dobrosusjedske odnose sa Hrvatskom i da se na principima uzajemnog uvažavanja postigne dogovor o Pelješkom mostu i svim drugim pitanjima - kazao je Emrić. 

 

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević je kazala da smatra da je osnovni problem nedostatak komunikacije. 

 

- Pitanje granice je za neke ljude u BiH životno pitanje, posebno na području Kostajnice ili gdje Una prelazi 11 puta granicu. Podržavamo infrastrukturno povezivanje dvije zemlje. Naš prijedlog je da se u deklaraciju dodaju dva stavka. Jedan je ubrzano infrastrukturno povezivanje regije. Organe Hrvatske i EU trebamo pozvati na osiguranje sredstava za izgradnju mosta kod Gradiške čime bi taj međunarodni koridor bio u potpunosti funkcionalan. Hrvatsku i EU treba pozvati i da uvrste Unsku prugu, kojom je nekad prelazilo četiri miliona tona roba i milion ljudi. Danas ona propada - kazala je Pandurević. 

 

Dodala je da Jadransko-jonska autocesta treba prolaziti kroz Popovo polje, preko BiH, pa da se i to treba uvrstiti u deklaraciji. 

 

Momčilo Novaković, zastupnik Saveza za promjene, kazao je da "potpisuje veći dio onog što je Lovrinović rekao".

 

- Nikad mi neće biti jasno kako je moguće da se dopisujemo sa UN-om, EU-om... stavljanje pečata na takve dokumente i tjeranje državnih službenika da udaraju pečate na takva pisma. Takva pisma samo štete ugledu BiH. Mi pišemo Evropskom parlamentu. Zastupnici Evropskog parlamenta nam ne odgovaraju. Onda smo se doveli do toga da pišemo nekakve deklaracije, pa ih mijenjamo, dopunjavamo... Očito je da nemamo rješenje i ne znamo šta ćemo dalje - kazao je Novaković.

 

On je ocijenio da je domet deklaracije o Pelješkome mostu isti kao i domet tih pisama koja su oko ovog pitanja slana Zagrebu, Briselu... Što se tiče roka od 60 dana, odnosno vremena koje se navodi u deklaraciji za koje bi Predsjedništvo BiH trebalo riješiti to pitanje.

 

Novaković je rekao da je to "nemoguće završiti za to vrijeme", da se "time zatvara naš put prema EU-u" kao i da "zastupnici imaju pravo donijeti deklaraciju bez ikakve političke odgovornosti" te da je "jedan od ciljeva opravdati one koji su spavali zadnjih deset godina, umjesto da su rješavali ova pitanja".

 

- Nikakvu deklaraciju ne trebamo danas usvajati, već od svih ovih materijala napravimo nekakva dokumenta i usvojimo ih na sljedećoj sjednici. Bilo kakav dokument da danas donesemo, oko njega se nećemo svi složiti. S takvim "krnjavim" dokumentom nećemo ništa postići - smatra Novaković.

 

Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH, ponovo je replicirao svim kolegama, kazavši da se danas raspravlja oko pitanja granice, a ne o Pelješkom mostu što je na dnevnom redu.

 

- Pričamo o skroz drugoj temi! Mogli bismo raspravljati i o granicama unutar BiH. Na Vlašiću imamo pola groblja u RS-u, a pola u FBiH. Mi uopće više ne pričamo o Pelješkom mostu - kazao je Lovrinović.

 

Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma i zastupnica HDZ-a BiH, kazala je da je ekspertna skupina razmatrala ova pitanja te da je granica utvrđena prema sporazumu Tuđman-Izetbegović i da se most nalazi oko 400 metara od granice, da je Hrvatska prihvatila sugestije BiH i prihvatila dimenzije koje je traženo iz BiH, a koje su dogovorene na nivou ekspertnih skupina.

 

 

 

- Nisam zaštitnik interesa Hrvatska. Njima to ne treba. Oni koji se najviše navodno zalažu za BiH, najviše joj štete - kazala je Krišto.

 

Šefik Džaferović, zastupnik SDA i dopredsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH, kazao je da Hrvatska i BiH, koje su odveć važne jedna drugoj, moraju ovo pitanje riješiti zajedno, na principu međusobnog uvažavanja i reciprociteta.

 

- Ovo pitanje će BiH i Hrvatska morati riješiti uz posredovanje EU-a. Hrvatska ima pravo povezivati svoj teritorij, ali to ne smije ugrožavati kvalitetu pristupa BiH otvorenom moru. Hrvatska počinje izgradnju uprkos protivljenju BiH. Moj i stav gospodina Safeta Softića (delegata SDA u Klubu bošnjačkog naroda u Domu naroda PSBiH) utemeljen je na službenim dokumentima i stavovima Predsjedništva BiH - kazao je Džaferović.

 

Senad Šepić, zastupnik Nezavisnog bloka, kazao "ako pišemo pisma, onda u njima treba prozvati i one koji nisu ništa uradili u zadnjih deset godina" pitajući se "šta je Predsjedništvo BiH učinilo nakon odluke iz 2007. godine".

 

Odgovorio mu je Džaferović, koji ga je "podsjetio" da je "Šepić bio zamjenik ministra civilnih poslova i zastupnik, pa bi i on trebao preuzeti odgovornost, a ne samo član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i SDA".

 

Amir Fazlić, zastupnik SDA, kazao je da zastupnik SBB-a Damir Arnaut uporno potencira jednu rečenicu, koja je izbrisana iz deklaracije (kojom se poziva da BiH izađe iz sporazuma Izetbegović-Tuđman o granici, op.a.).

 

- To je bila samo jedna od mogućnosti u pregovorima s Hrvatskom. S Hrvatskom imamo i trebamo imati korektne odnose i zajednički riješiti ovo pitanje. Imamo deklaraciju na kojoj ne piše ime nijedne stranke. Imamo neke prijedloge, koje je iznijela gospođa Pandurević i neke druge prijedloge koje trebamo razmotriti - kazao je Fazlić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...