SUĐENJE STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: "Ubili sve Hrvate i Mađare, Arkan rekao - Stanišić je šef"

Savić je precizirao da mu je Ražnatović to rekao tokom susreta u kafiću Trozubac u Beogradu. Neposredno prije toga, Ražnatović se vratio iz Zagreba, gdje je, kako je svjedok rekao, "po dogovoru Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, bio u zatvoru".

  • Hronika

  • 13. Sep. 2017  13. Sep. 2017

  • 13

Svjedok optužbe na suđenju Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću Borivoje Savić kaže da mu je Željko Ražnatović u maju 1991. godine rekao da mu je Stanišić šef.

 

Savić je precizirao da mu je Ražnatović to rekao tokom susreta u kafiću Trozubac u Beogradu. Neposredno prije toga, Ražnatović se vratio iz Zagreba, gdje je, kako je svjedok rekao, "po dogovoru Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, bio u zatvoru".

 

Jedan od osnivača Srpske demokratske stranke u Slavoniji, Savić je juče posvjedočio da je, s proljeća 1991, SDB Srbije u Istočnu Slavoniju poslala Ražnatovićevu paravojsku, koja je počinila teške zločine nad nesrpskim civilima. 

"Čim su došli na teren, sve Hrvate i Mađare su likvidirali i pobacali u bunare... Arkanova garda bila je i zakon i sud", rekao je svjedok. 

On je juče naglasio da mu je dolazak Ražnatovićeve jedinice najavio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Srbije Radmilo Bogdanović. 

Savić je i danas rekao da su Ražnatovićeva i druge paravojske, tokom borbenih dejstava, išle iza JNA i "čistile" sela. 

"Naredba JNA je bila da vojska ne smije ništa raditi civilima, ali iza njih ide ekipa koja radi čišćenje, a to su oni junaci koji ubijaju starce, pale i pljačkaju." 

Tokom unakrsnog ispitivanja, Stanišićev branilac Wayne Jordash pitao je svjedoka na kojem je zvaničnom položaju Stanišić bio u maju 1991. 

"Ne znam", odgovorio je Savić. Isti odgovor on je dao i na braniočevo pitanje kome je Stanišić tada odgovarao. 

Na sugestiju advokata Džordaša, svedok je potvrdio da Stanišića u to vrijeme nije vidio u SAO Slavonija, Baranja i zapadni Srem (SBZS) i da nije s njim bio u kontaktu. 

Osvrćući se na jučerašnju tvrdnju svjedoka da je Ražnatovića Arkana kontrolisala SDB Srbije, Stanišićev branilac sugerisao je da Savić ne pravi razliku između te službe i Resora javne bezbednosti MUP Srbije, čiji je čelnik Radovan Stojčić Badža djelovao u Istočnoj Slavoniji i blisko sarađivao s Ražnatovićem. 

"Stojičića su zvali Miloševićev policajac, bio je pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije koji je postavljen za komandanta Teritorijalne odbrane Borovog Sela...Njega je postavila Služba", odgovorio je Savić. 

On je ponovio i tvrdnju da je SDB Srbije "formirala cijelu vladu SAO SBZS", iako je na pitanje branioca kako je tačno ta vlada formirana odgovorio da "ne zna". 

Iz Beograda je, po Saviću, preko ljudi koje je identifikovao kao bliske SDB Srbije, Srbima u Hrvatskoj nuđena pomoć u ostvarivanju "vrlo probojne parole - mi ćemo biti jedna država". 

Kao osobe koje su tu pomoć nudile imenovao je Iliju Petrovića i Iliju Končarevića. 

Upitan ko se, osim njih, miješao iz SDB Srbije, svjedok je odgovorio da "nije vodio evidenciju". 

Stanišićev branilac pitao je, zatim, svjedoka zašto je na prvom suđenju Stanišiću i Simatoviću, 2008, izjavio da su Končarević i Petrović bili pripadnici vojne službe bezbjednosti, a sada tvrdi da su bili u SDB Srbije. 

"Oni su se jednom predstavljali kao vojna služba, a jednom kao SDB...To je bio model ponašanja", uzvratio je svjedok, tvrdeći da su se "u sistemu" službe "preplitale". 

Savić je ostao pri jučerašnjem iskazu da je SDB Srbije naoružavala Srbe u Slavoniji "pod plaštom SDS". 

Na pitanje kako zna da je oružje slao SDB Srbije, a da nije, recimo, švercovano, svjedok je odgovorio: "A, ko može obezbjediti dopremanje oružja preko granice bez policijske i druge kontrole? SDB, ko će drugi". 

"Zašto SDB, a ne vojna služba bezbednosti ili MUP?", insistirao je Stanišićev branilac. 

"Zato što je od toga profitirala, svi su bili na profitu", uzvratio je svjedok. 

"A zašto upirete prstom na SDB Srbije, ako su svi profitirali", glasilo je slijedeće pitanje advokata 

"To niko nije mogao organizovati sem Službe", tvrdio je Savić. Ponovio je i da mu je u to vrijeme Ilija Kojić, koji je kasnije potvrdio da je radio za SDB Srbije, ponudio oružje, rekavši da je "od Stanišića". 

Stanišićev branilac predočio je svjedoku njegovu raniju izjavu da je lidera SAO SBZS Gorana Hadžića "Beograd kontrolisao i manipulisao od kraja 1991", na šta je Savić rekao da je Hadžić pod uticajem Beograda "bio uvek". 

Upitan zašto je onda izjavio da je vlast Slobodana Miloševića kontrolisala Hadžića od kraja 1991, svjedok je kazao: "Po meni, kontrola nije bitna i oročena. Ne znam šta bi značilo da je Milošević imao kontrolu nad njim". 

Za Hadžića je Savić rekao da se početkom maja 1991. preselio u Bačku Palanku, kod kuma Mihalja Kertesa, koga je nazvao Miloševićevim čovjekom od povjerenja zaduženim za pomoć Srbima u Hrvatskoj. Hadžić je "samo povremeno dolazio po plen, nije ga zanimao posao, ali je voleo da izigrava vođu", rekao je Savić. 

Ratnog predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine (RSK), Hadžića je Haški tribunal optužio za ratne zločine, ali je on umro prošle godine, prije kraja suđenja. 

Svjedoka Savića, sutra će unakrsno ispitivati odbrana drugooptuženog Simatovića. 

Stanišića (66), koji je od 1992. bio šef SDB Srbije, i njegovog pomoćnika Simatovića (67) optužnica tereti za progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje hrvatskih i muslimanskih civila tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-95. U četiri tačke optuženi su za zločine protiv čovječnosti, a po petoj za kršenje zakona i običaja ratovanja. 

Zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni su, kako tvrde tužioci, tokom sprovođenja udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje Hrvata i Muslimana sa velikih delova teritorija Hrvatske i BiH, radi ostvarivanja srpske dominacije. Na čelu zločinačkog udruženja bio je, po tužiocima, tadašnji predsednik Srbije Slobodan Milošević. 

Poslije prvog suđenja, koje je, nakon jednog neuspelog pokušaja, počelo 2009,. prvostepeno veće Haškog tribunala oslobodilo je, 29. maja 2013, Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice. 

Apelaciono veće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015, ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

 

 

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...