ZAVRŠEN SASTANAK RAMLJAKA I ŠAROVIĆA: Mercator i Konzum definitivno će se u BiH razdvojiti od 1. oktobra

Mercator i Konzum definitivno će se u BiH razdvojiti od 1. oktobra ove godine, rekao je nakon sastanaka u Sarajevu Ante Ramljakm povjerenik za „Agrokor“ u ime Vlade Republike Hrvatske.

  • Ekonomija

  • 13. Sep. 2017  13. Sep. 2017

  • 0

U Sarajevu je danas održan zajednički sastanak ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirka Šarovića, nadležnih državnih i entitetskih institucija, povjerenika Vlade Republike Hrvatske za "Agrokor" Ante Ramljaka, Agrokorovih kompanija u BiH i predstavnika "Agrokora".

 

Kako je istakao ministar Šarović, ovo je četvrti put da imaju sastanak sa povjerenikom Ramljakom na temu Agrokora i Agrokorovih kompanija u BiH. Posljednji susret bio je krajem jula kada su planirali da se nađu polovinom septembra kako bi napravili presjek stanja i vidjeli koliko su napredovali.

 

"Željeli smo da postavimo određena pitanja danas i dobili smo odgovore u detaljima. Konstatovali smo da je stanje danas najbolje od našeg prvog susreta. Postoje i određene stvari koje nisu najsjajnije, ali postoje vidni napreci koji nam daju uvjerenje da stanje u Agrokoru možemo nazvati stabilnim", rekao je Šarović.

 

Istakao je kako su u fokusu interesovanja sastanka bili radnici, zatim dobavljači, kao i pitanja dokapitalizacije od strane Leda i Sarajevskog kiseljaka te da su željeli da vide gdje će biti Agrokorove kompanije u narednih nekoliko mjeseci.

 

"Što se tiče radne snage, svi smo uvjerenja da je vrijeme velikih otpuštanja radnika završeno i da su svi radnici Velproa na jedan od mogućih načina zbrinuti. Jedni su prešli u Konzum, drugi su dobili otpremnine, ali naša očekivanja su da velikih otpuštanja neće biti i da će se fluktacija radne snage svesti i na prirodni odliv i na pojedinačna otpuštanja", naglasio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

 

Ramljak je istakao da je postupak odvajanja već počeo, ali da će on u potpunosti biti završen do 1.oktobra.

 

„Proces razdvajanja je već počeo. Mercator je do sada u BiH preuzeo 25 prodajnih mjesta. Radi se o prodavnicama koje je Mercator imao prije nego što ga je preuzeo Konzum. Proces razdvajanja trebao bi biti završen do kraja septembra“,  pojasnio je Ramljak.

 

Istakao je da je u BiH do sada otpušteno ukupno 129 radnika zaposlenih u nekoj od firmi kćerki Agrokora, a 26 ih je preraspoređeno u neku od drugih firmi. Prema njegovim riječima, najveći broj ovih radnika otpušten je iz Velproa.

 

Najavio je da je zaustavljeno otpuštanje radnika, da se situacija stabilizuje i da će se dug vraćati u naredne tri, četiri godine.

 

„Odlučili smo da Velpro ide u likvidaciju. Nažalost u proteklom periodu smo morali poduzeti i neke nepopularne mjere, odnosno otpustiti neke radnike. Međutim, njima smo isplatili otpremnine koje su više od zakonskog minimuma. Ono što je bitno istaći je da bi time trebalo prstati veće otpuštanje radnika iz Agrokorovih firmi u BiH.  Mogu reći da BiH više neće biti u fokusu mog rada, jer smo situaciju u poslovanju u BiH stabilizovali do te mjere da više ne moram često ovdje dolaziti“, poručio je Ramljak.

 

Ističe da će značajan dio novca  biti isplaćen u gotovini prema dobavljačima. Ostatak od oko 40 miliona KM bit će isplaćen u jednom dužem periodu. 

 

„Razmišlja se o periodu od četiri godine. To može biti i malo kraći period, ali i duži, a sve će zavisiti od priliva novca“, objasnio je  Ramljak. Prema njegovim riječima, dio duga koji će biti isplaćen u gotovom novcu platit će se od novca kojeg će Agrokor, u obliku dokapitalizacije "upumpati" u Konzum. Radi se o iznosu od 15 miliona eura, odnosno oko 30 miliona KM, o čemu je Vijeće povjerilaca Agrokora donijelo pozitivnu odluku na sjednici koja je održana 31. avgusta.

 

On je najavio da će taj novac već danas  biti uplaćen. Ramljak je potvrdio kako su i do njega došle informacije da jedna od banaka povjerilaca pokušava putem sudske pljenidbe naplatiti svoj dug od Agrokora, te da pokušava ishodovati pljenidbu i izvan granica Hrvatske. Međutim, prema njegovim riječima, u Agrokor još uvijek nije došao bilo kakav sudski akt o eventualnoj pljenidbi imovine Leda, Sarajevskog kiseljaka, ili neke druge Agrokorove firme kćerke u BiH.

 

Ramljak nije želio potvrditi, ali ni demantirati, da se radi o Sberbanci.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...