OLIMPIJSKI CENTAR JAHORINA PRED STEČAJEM: Akumulirani gubitak premašio 21 milion KM

Olimpijski centar “Jahorina” prošlu godinu završio je s akumuliranim gubitkom od čak 21,1 milion KM, što čini 44 odsto kapitala ovog preduzeća, i više nema nikakvu šansu da posluje, stoji u revizorskom izvještaju, prenosi Capital.ba.

  • Ekonomija

  • 14. Sep. 2017  14. Sep. 2017

  • 2

Iako nisu dali mišljenje s rezervom, revizorska kuća “Poslovni informator – revizija” sa Pala ukazala je na nizak stepen likvidnosti. Kratkoročne obaveze zaključno s prošlom godinom iznosile su 13,7 miliona KM, a vrijednost tekuće imovine bila 1,5 miliona KM. Preduzeće je prihodovalo 3,4 miliona KM, dok su rashodi premašili iznos od devet miliona KM.

 

“Kratkoročne obaveze premašile su tekuću imovinu za 12,1 milion KM. Obaveze po emitovanim obveznicama izražene u iznosu glavnice i kamate iznose ukupno 8,6, ali se za iznos neplaćene glavnice i kamate obračunala zatezna kamata u iznosu od 2,5 miliona KM, pa ukupna dospjela obaveza po emitovanim obveznicama iznosi 11,2 miliona KM”, stoji u reviziji.

 

Nakon toga uslijedio je i novi udarac, kada je Investiciono razvojna banka RS, koja je i većinski vlasnik OC “Jahorina”, u ime Fonda za razvoj istočnog dijela RS, 23. marta ove godine aktivirala izvršnu sudsku presudu u vrijednosti 4,7 miliona KM nakon čega su i blokirani računi preduzeća.

 

Iako obaveze po emitovanim obveznicama, koje se mogu konvertovati u kapital, sa rokom dospijeća preko godinu dana iznose 10,7 miliona KM, a uprava OC “Jahorina” je ranijih godina pokušavala pokrenuti inicijativu za konverziju obveznica u akcije, još ne postoji saglasnost većinskog vlasnika. Dospjele obaveze prema IRB RS iznose 8,6 miliona KM.

 

Olimpijski centar, prema reviziji, vodi i sedam privrednih sporova, po osnovu dužničko-povjerilačkih odnosa, teških 48.800 KM, i tri po osnovu naknade štete prema fizičkim licima.

 

“Predmeti u kojima je Društvo tuženo za naknadu materijalne štete, imaju ukupnu vrijednost od 343.000 KM i za sve se predviđa pozitivan ishod spora”, navode revizori.

 

IRB RS je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC „Jahorna“ u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, podnijela je tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

 

U nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala je blokadu OC „Jahorina“, a nakon što je istekao i posljednji rok koji im je dala, a obaveze nisu plaćene, banka je u martu blokirala račun ovog preduzeća. Ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković u maju je izjavio da je Vlada Srpske zaključila da se ide u tri pravca restrukturisanja Olimpijskog centra “Jahorina”.

 

“Prvi pravac je da u roku od 30 dana bude dostavljen prijedlog kako da se razdvoji ugostiteljstvo od vertikalnog transporta na Jahorini, a drugi je da što prije bude održan sastanak za predstavnicima Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove na kojem će biti riječi o uknjižbi imovine koja pripada Olimpijskom centru i Republici Srpskoj”, rekao je Gluhaković nakon tada održane posebne sjednice Vlade Srpske.

 

Nakon ovoga, pristupilo bi se trećoj – najvažnijoj fazi, a to je da svi objekti i imovina, čija je vrijednost 20 do 30 miliona KM, budu prodati, a dobijena sredstva uložena u vještačko osnježavanje Jahorine.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...