TAKO SU SE SLADILI NAŠI STARI: Napravite jabuke u šlafroku – starinsko jelo za velike i male

Jabuke u šlafroku starinsko su jelo koje vole sve generacije. Jednostavno, slatko, mirisno i toplo uvijek će dobro doći u svako doba dana

  • Gastro

  • 15. Sep. 2017  15. Sep. 2017

  • 0

POTREBNO:

4 jabuke

200 g glatkog brašna

2 jaja

250 ml mlijeka

4 žlice šećera

1 vanilin šećer

prstohvat soli

 

PRIPREMA:

Za tijesto miksati cijela jaja sa šećerom i soli, dodati i vanilin šećer. Postupno dodavati mlijeko i brašno. Trebali biste dobiti tijesto malo gušće nego za palačinke. Ostavite ga po strani dok ne očistite jabuke.

 

Jabuke oguliti i izdubiti im sredinu. Narežite jabuke na ploške. Bitno je samo da nisu deblje od 5 mm.

Zagrijte u tavi veću količinu ulja. U vruće ulje spuštajte jabuke umočene u tijesto. Pržite ih s obje strane po par minuta. Gotove su kad dobiju lijepu zlatnu boju.

 

Pečene jabuke u šlafruku ocijedite na papirnom ubrusu od viška masnoće, posipajte obilno šećerom u prahu (i cimetom ako volite cimet) te uživajte u finim zalogajima.

 

Dobar tek!

 

(SB/Recepti)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...