IZETBEGOVIĆ NA GODIŠNJICI OSLOBOĐENJA KLJUČA: "'Sana 95'" je presudni događaj u odbrani BiH“

Prilikom obilaska mezaristana u Biljanima Izetbegović je obećao pomoć u podizanju muzeja koji će svjedočiti o stradanju mještana ovog područja

  • Društvo

  • 17. Sep. 2017  17. Sep. 2017

Dolina rijeke Sane u Ključu. Za mještane Biljana, Sanice i okolnih mjesta juče je bio poseban dan.

Prije 22 godine prestali su zločini i teror koje su više od tri godine provodile srpske snage u saničkoj dolini. 16.septembra 1995. godine u okviru najveće vojne operacije A RBIH „Sana 95“, jedinice 5.korpusa oslobodile su pomenuto područje.

Područje saničke doline zasigurno je bilo poprište teških vojnih djejstava jer su borci 5. korpusa po oslobađanju ubrzo bili izloženi kontraofanzivi neprijatelja koju su heroji Sile nebeske uspjeli odbiti. Uz podršku jedinica iz drugih korpusa koje su u međuvremenu pristrigle, krenuli su u oslobodilački pohod i ubrzo ušli i u Sanski Most.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da je i za njega oslobodilačka operacija „Sana 95“ presudni događaj u odbrani BIH koji je spasio narod Krajine, ali bitno uticao na konačan ishod rata u BIH.

Izetbegović je ovom prilikom podsjetio kako je ulaskom 5. korpusa ARBiH, nažalost, otkrivena i strašna istina o genocidu nad Bošnjacima u Biljanima, ali i drugim krajiškim mjestima sa većinskim bošnjačkim stanovništvom. Pronađene su brojne masovne grobnice, a osim Bošnjaka u ovim su krajevima od srpske ruke stradali i Hrvati.

Naglasio je Izetbegović kako se tih dana na ovom prostoru pokazalo da je ARBiH za samo tri godine od golorukuih i nenaoružanih mladića izrasla u snažnu, organizovanu i jedinstvenu vojnu silu pod komandom Predsjedništva BiH i Generalštaba.

Sud BiH je za zločine u Biljanima do sada procesuirao jedino Marka Samardžiju koji je osuđen na 26 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, a presudom su potvrđeni navodi iz optužnice o masovnim zločinima protiv bošnjačkih civila. U Ključu je ubijeno više od 700 ljudi. U optužnici protiv Radovana Karadžića, Tužilaštvo haškog Tribunala je ove zločine kvalificiralo kao genocid.

Prilikom obilaska mezaristana u Biljanima Izetbegović je obećao pomoć u podizanju muzeja koji će svjedočiti o stradanju mještana ovog područja.

Spomen-obilježje danas su dobili i stradali borci Ključa, koji su 1992. godine pokazali hrabrost u vojnoj akciji i na Galaji uspjeli se probiti na slobodnu bihaćku teritoriju. Svoju hrabrost pokazalo je njih 15 kada su krenuli pomoći narodu Ljutočke doline i na tom putu,nažalost, izgubili živote, prenosi portal USK.

Spomen-obijležje stradalim Ključanima podignuto je u centru grada, gdje su danas mnoge delegacije položile cvijeće, kao i na Gradsko šehidsko mezarje koje je također obišao član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović te zajednički odana počast svim hrabrim braniocima BiH.

(SB/Vijesti.ba)

Vezane vijesti

trenutak ...