MMF STIŽE U KONTROLU: Deficit u budžetu RS-a mogao bi ugroziti aranžman s MMF-om

Održavanje fiskalne i finansijske stabilnosti BiH je, uz provođenje ključnih ekonomskih reformi, jedan od osnovnih i najvažnijih razloga za aranžman sa MMF-om.

  • Ekonomija

  • 17. Sep. 2017  17. Sep. 2017

  • 31

 

 

Imajući u vidu revizorske izvještaje na svim nivoima za 2016. godinu, jasno je da je Vijeće ministara BIH osiguralo finansijsku i fiskalnu stabilnost, dok je istovremeno evidentan rast zaduživanja na entitetskom nivou, osobito u Republici Srpskoj.
 
Posebno zabrinjava situacija u Republici Srpskoj u kojoj je prema izvještaju revizora za 2016. godinu, deficit dosegao iznos od skoro 145 miliona KM, što je u potpunoj suprotnosti sa ključnim ciljevima definisanim u pismu namjere potpisanim sa MMF-om.

 

Pitanje je da li će biti moguće sačuvati vjerodostojnost aranžmana sa MMF-om bez precizne analize i stvarnog uvida u visinu deficita o kojem glavni revizor RS-a i Vlada RS-a imaju različita stajališta. 
 
U međuvremenu je revizorski izvještaj postao osnovni razlog krize u radu NSRS, jer opozicija u RS-u vjeruje u njegovu istinitost dok SNSD pokušava da ospori navode iz izvještaja koji govore o izrazito visokom deficitu kao i brojnim drugim slabostima u fiskalnom i finansijskom sistemu RS-a.

 

Zbog toga je MMF i iskazao zabrinutost da može doći do daljeg porasta deficita na nivou RS-a. 
 
Ako bi se dogodio takav nepovoljan scenario, to bi moglo ugroziti nastavak aranžmana sa MMF-om. 
 
Zbog toga će BiH uskoro posjetiti i šef misije MMF-a Nedim Ilahi kako bi se uvjerio u stvarno stanje deficita u RS-u i ukupnu realizaciju obaveza BiH u vezi sa akcizama i jačanjem bankarskog sektora, a u cilju realizacije naredne tranše MMF-a za BiH.

 

Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...