OTVORENO PISMO DINE MUSTAFIĆA INSTITUCIJAMA BiH: „Ne ostavljajte iza sebe duhovnu i civilizacijsku pustoš“

Poznati bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Ministarstvu prosvjete i kulture RS te predsjedavajućim skupštinama BiH, FBiH, RS povodom teške situacije u kojoj se nalazi umjetnička scena BiH

  • Kultura

  • 19. Sep. 2017  19. Sep. 2017

  • 2

Dino Mustafić se obratio navedenim povodom jučer održane pres-konferencije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine na kojoj je još jednom istaknuta iznimno teška situacija u kojoj se nalazi ova institucija, kao općenito i cijela kulturna scena u Bosni i Hercegovini.

 

Pismo prenosimo u cijelosti:

 

„Jučerašnja pres-konferencija kolegica i kolega iz Zemaljskog muzeja BiH nije jedan u nizu apela da se zaštiti kulturno historijsko nasljeđe, sačuvaju institucije koje pohranjuju i istražuju našu zajedničku memoriju, već je to i PROTEST zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umjetnicima i naučnicima u svim oblastima stvaralaštva.

 

I na toj pressici se ponovo vidjelo kako više svijesti i brige imaju dobronamjerni strani diplomati i donatori, nego domaći političari i nadležna ministarstva koja godinama ništa ne čine da se riješi pravni, imovinski i finansijski status ove institucije.

 

Godinama se kulturni sektor mrcvari sa različitih nivoa vlasti, masakriraju se budžeti za rad, netransparentno i nezakonito podržavaju opskurne folklorno-vjerske priredbe i seoske igranke po etničkom principu.

 

Našim novcima podržavate 'kulturne' skupove u užim zavičajima kao mjesta koja su vaša glasačka baza za naredne izbore. To se primijeti iz spiska anonimnih i nevažnih događaja koje subvencionirate mimo kriterija i procedura transparentnosti.

 

Vidljivo diskriminirate institucije internacionalne kulturne djelatnosti i predano radite na provincijalizaciji naše zemlje.

 

Godinama ignorišete zahtjeve struke da se iznađe sistem za popunu budžeta za kulturu i sport, donesu zakoni o kulturnoj i sportskoj djelatnosti i izrade strateški pravci u svim oblastima umjetničkog i naučnog djelovanja.

 

Politika koju promovirate nam poručuje da želite BiH kao državu bez muzeja, pozorišta, knjižara, galerija i kina, kako bi sve pretvorili u prostor profita, konzumerizma i kiča. Vi nas gurate u civilizacijski mrak i izolaciju.

Vama ne trebaju umjetnici, naučnici i sportaši, već još više državnih činovnika i partijsko podobnih kadrova.

 

Krajnje je vrijeme da odgovorni nosioci zakonodavne vlasti ovakvo ponašanje visokih državnih funkcionera, zaposlenih u Ministarstvu civilnih poslova i entitetskih ministarstava za kulturu i sport, koji se finansiraju iz budžeta građanki i građana države BiH, javno sankcionišu, a njihov način ophođenja sa javnošću i zaposlenima u resoru kulture, upravnicima, direktorima i radnicima u kulturi promjeni iz temelja.

 

U našoj zemlji život mora biti važan, a kultura je život jednog vremena koji mora nešto iza sebe ostaviti potomstvu. U protivnom, vi ćete kao nosioci zakonodavne i izvršne vlasti biti odgovorni što ćete iza sebe ostaviti samo duhovnu i civilizacijsku pustoš!" 

 

(N1)   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...