BEZ IZMJENA KRIVIČNOG I IZBORNOG ZAKONA: Bećirovićevi prijedlozi odbijeni, a Ahmetovićev prihvaćen

Članovi Zastupničkog doma Parlamenta BiH prihvatili su prijedlog Sadika Ahmetovića, kojim se traži da Zajednički kolegij oba doma na zajedničkoj sjednici Zastupničkog i Doma naroda, koja je zakazana za 24. oktobar, uvrsti i tačku dnevnog reda o funkcioniranju Vijeća ministara BiH

  • Politika

  • 20. Sep. 2017  20. Sep. 2017

  • 1

Neposredno pred glasanje pokrenuta je rasprava među zastupnicima. Točnije, između predsjedavajuće Doma Borjane Krišto, te Ahmetovića i zastupnika SBB-a Damira Arnauta s druge strane.

 

- Moram obavijestiti zastupnike da je Zajednički kolegij oba doma utvrdio dnevni red zajedničke sjednice, sa točkom dnevnog reda zastupnici i delegati pitaju - Vijeće ministara odgovara. Osim toga, nijedan dom pojedinačno ne može odlučivati što će se naći na dnevnom redu, nego o tome odlučuje Zajednički kolegij. Zbog toga pozivam zastupnike da se ne izjašnjavamo o ovom prijedlogu - bila je opaska Borjane Krišto koja je izazvala raspravu.

 

Cijeli tok ove diskusije se sveo na pitanje treba li glasati o Ahmetovićevom zaključku ili ne.

- Ja i ne tražim da mi odlučujemo o dnevnom redu zajedničke sjednice. Ono što tražim je da se predloži Zajedničkom kolegiju da se i ova točka uvrsti u dnevni red. Ako zajednički kolegij to odbije, onda nećemo ni raspravljati o njoj, ali insistiram da danas glasamo o mom prijedlogu - kazao je Ahmetović.

 

Treba dodati da je ovaj zaključak podržalo 19 zastupnika, 16 ih je bilo protiv, uz tri suzdržana. Za usvajanje ovog zaključka glasali su zastupnici Nezavisnog bloka, SBB-a, SDP-a BiH, DF-a i SNSD-a.

 

Od ostalih tačaka dnevnog reda vrijedi izdvojiti da su zastupnici u prvom čitanju prihvatili prijedlog izmjena Krivičnog zakona kojim bi trebale biti izbačene odredbe kojima se omogućava otkup zatvorske kazne. Također, prihvatili su prijedlog da se u Nadzorni odbor Agencije za visoko obrazovanje i kontrolu kvaliteta imenuju Nedžma Džananović-Miraščija, Stevo Pašalić i Marinko Jurilj.

 

Prilikom glasanja, uz "tijesan rezultat", odbijeni su prijedlozi izmjena Izbornog i Krivičnog zakona, zastupnika Denisa Bećirovića. Izmjenama Izbornog zakona predlaže se ukidanje pasivnog biračkog prava, odnosno prava da budu birani, svim osobama koje je za ratne zločine osudio Haški tribunal, ili neki od sudova u bilo kojoj državu, u slučaju kada je Tribunal potvrdio optužnicu. Izmjenama Krivičnog zakona predloženo je bilo sankcioniranje negiranja genocida i ratnih zločina.

 

Međutim, nijedan od prijedloga nije dobio čak ni opću većinu, jer ih je podržalo 16 zastupnika, 17 je bilo protiv i jedan suzdržan.

 

Zanimljivo je da zastupnici DF-a nisu prisustvovali glasanju, jer su kasnili sa ulaskom u salu, odnosno ušli su tek nakon što je okončano glasanje o ove dvije tačke.

 

Naredna sjednica Zastupničkog doma zakazana je za 25. oktobar.

 

(Faktor.ba / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...