GERMKNEDLE PUNJENE NUTELLOM: Zbog ovog recepta vrijedi što je došla zima!

Germknedle (Germknodel) su austrijska slastica napravljena od dizanog tijesta, koje se puni džemom ili nekim drugim namazom te kuha na pari, a obično poslužuje na prestižnim skijalištima u ovoj zemlji.

  • Gastro

  • 23. Sep. 2017  23. Sep. 2017

  • 0

Sastojci za Germknedle: 
500 grama bijelog brašna 
7 g instant kvasca 
1 čajna žličica soli 
65 grama šećera 
70 grama otopljenog maslaca 
250 ml punomasnog mlijeka 
1 jaje 
1 žumanjak 
1 jaje
½ čajne žličice ekstrakta vanilije 

Sastojci za nadjev: 
10 žličica Nutelle 

Priprema: 
1. Pomiješajte suhe sastojke (brašno, kvasac, sol i šećer) s mokrima (maslac, mlijeko, jaje, dodatni žutanjak i ekstrakt vanilije) pa ih mijesite oko deset minuta. Trebali biste dobiti mekano i glatko tijesto koje nije ni previše ljepljivo ni previše suho. 

2. Stavite tijesto u plastičnu posudu, prekrijte ga krpom i pustite da se diže sat ili dva, dok se ne udvostruči njegov volumen. Što je prostorija toplija, to će se tijesto brže dići. 

3. Lagano pobrašnite podlogu na kojoj ćete razvući tijesto. Tijesto razvucite u oblik kobasice te podijelite na deset jednakih komada. 

4. Svaki komadić tijesta izravnajte, u sredinu stavite žličicu Nutelle, prekrijte drugu polovicu tijesta preko nadjeva i lagano utisnite rubove. Na isti način napravite sveukupno 10 germknedli.

 

5. Napravljene germknedle lagano pobrašnite, prekrijte krpom i pustite da se dižu još 30 do 60 minuta. 

6. Svaku Germnedlu trebali bi kuhati 15 minuta na pari. Ako nemate aparat za kuhanje na pari, zagrijte veliki lonac vode, preko njega stavite pamučnu bijelu krpu (bez ikakvih bojila) i zavežite krajeve da bude stabilna. Na krpu stavite knedle, pa ih prekrijte poklopcem ili drugim loncem, da vam ne pobjegne sva para. 

7. Preko vrućih germknedli prelijte rastopljeni maslac u koji ste dodali nešto cimeta i šećera. Dobar tek!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...