BRČKALO O SKUPŠTINI NARODA I DODIKU: „Došao je u situaciju da se boji vlastitog naroda“

„Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine nisu shvatili naša upozorenja i mi smo bili prinuđeni da adekvatno reagujemo. Ostaje žaljenje što ta reakcija nije bila mnogo ranije i možda je ključna greška nas iz opozicije što se ta reakcija nije desila na prvoj konstitutivnoj sjednici kada je također prekršen poslovnik, kazao je Vijesti.ba zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Miroslav Brčkalo govoreći o Prvoj skupštini naroda u organizaciji opozicije u RS-u koja je najavljena za večeras“.

  • Politika

  • 25. Sep. 2017  25. Sep. 2017

  • 0

Večeras se u Banskim dvorima održava Prva skupština naroda u organizaciji opozicionih stranaka. Zbog čega se opozicija odlučila na ovakav oblik političke borbe i kakva su Vaša očekivanja od večerašnje skupštine?

Kao što ste rekli ovo je prva skupština naroda. Cilj je prije svega borba za istinu, pravdu i demokratiju i borba je da pokušamo što više toga prenijeti građanima koji nemaju priliku da vide sve što se dešava u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Već duže vrijeme upozoravamo vladajuće da krše Ustav, zakon i poslovnik o radu Narodne skupštine Republike Srpske pa čak i svečanu zakletvu koju su bili dužni položiti svi narodni poslanici. Oni sa jedne strane sve to krše a sa druge strane očekuju od opozicije da se ponaša u skladu sa kodeksom ponašanja izabranih predstavnika što nije logično. Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine nisu shvatili naša upozorenja i mi smo bili prinuđeni da adekvatno reagujemo. Ostaje žaljenje što ta reakcija nije bila mnogo ranije i možda je ključna greška nas iz opozicije što se ta reakcija nije desila na prvoj konstitutivnoj sjednici kada je također prekršen poslovnik kod izbora komisije za izbor i imenovanje, pa se kasnije desila kupovina "papaka", i znate već šta se dešavalo ali bolje ikad nego nikad“.

 

Iz vlasti ipak pozivaju opoziciju da se vrati u institucije, kako komentirate taj poziv, obzirom da je vlast na neki način, kako i sami tvrdite derogirala dignitet institucija.

Niko i nije rekao da ćemo mi napustiti institucije. Mi ćemo se boriti na svim frontovima a Skupština naroda je samo jedan od oblika naše borbe gdje pokušavamo iznijeti istinu i gdje pokušavamo na kraju krajeva razgovarati o zabranjenim temama u Narodnoj skupštini. Mi smo u proteklom periodu podnijeli veći broj interpelacija koje se odnose na osnovna  životna pitanja, od ekonomije, javnih preduzeća, katastrofalne demografske slika u Republici Srpskoj i jednostavno hoćemo da razgovaramo sa narodom koji nas je izabrao, želimo da vidimo taj feedback, odnosno da vidimo kakve su reakcije naroda i da vidimo da li shvataju šta se dešava u Narodnoj skupštini“.

 

Pretpostavljamo da će biti govora i revizorskom izvještaju koji je možda povod za ovakav oblik političkog organiziranja.

Hoće sigurno. Tu je najmanji problem personalno gospodin Šnjegota. Mi ovdje kroz revizorski izvještaj branimo institucije Republike Srpske jer ako oni ovako nastave u RS-u će vladati čovjek a ne zakon. Zbog toga smo mi i insistirali da se ne smije desiti eventualno razrješenje i postavljanje novog revizora dok se ne utvrdi istina o trenutnom revizorskom izvještaju jer to ne može biti neriješeno. Neko mora snositi odgovornost za ovo stanje - ili ministar finansija Tegeltija ili gospodin Šnjegota ako nije dao istinite. Ovo se ne smije zataškati i ne smije ostati neriješeno, neko mora snositi odgovornost jer narodski rečeno tu neko laže i ne mogu dvojica biti u pravu, a u revizorskom izvještaju imate jako teških kvalifikacija. Prema tome ili gospodin Šnjegota nije znao raditi svoj posaom ili gospodin Tegeltija i Vlada RS-a pokušava da prikrije katastrofalne podatke.

 

RS-a je kazao da je uredu da opozicija djeluje i na ovakav način sve dok je to demokratski, međutim ako izađe na ulice kako je kazao, pokazat će se šta su institucije RS-a. Kako to komentirate?

Ne bojimo se mi nikakvih njegovih poruka i sve bi to i nekako bilo uredu da možemo zaboraviti 1998.godinu i poruke koje je on tada govorio, prema tome to je njegova šuplja priča i teško onome ko dođe u poziciju da se boji vlastitog naroda a on je u takvoj situaciji zbog katastrofalne ekonomske slike i zbog nemogućnosti davanja odgovora na osnovna pitanja.

 

Jučer su održani općinski izbori u Trnovu. SDS-ov kandidat je izgubio te izbore. Da li je to neki signal Savezu za promjene, posebno kada se ima u vidu da je SNSD dobio izbore u toj općini i sa većom razlikom nego prošli put. Jeste da je malo mjesto i razlika nije velika, u nekih stotinjak glasova, ali ipak..?

Ne može Trnovo biti neki pokazatelj za neku opštu sliku u RS-u. U Trnovu jeste pobijedio kandidat SNSD-a za načelnika ali sa druge strane skupštinska većina i dalje ostaje na strani Saveza za promjene. To jeste jedna vrsta opomene Savezu za promjene, ali ono što je problem Savezu za promjene jeste jednostavno činjenica da su sva javna preduzeća u rukama SNSD-a, od šuma do elektroprivrede, i oni jednostavno za izbore mobilizuju dosta velik broj ljudi. Mislim da treba izvući jednu vrstu pouke ali moramo isto tako primjetiti da je u Trnovu bilo dosta nepravilnosti vezano za prijave boravka tako da je pitanje da li su tu glasali građani Trnova ili osobe koje su registrovane iz drugih opština. Prema tome, ja to ne bih uzeo kao realan omjer snagam ali svakako treba izvući određene pouke. Zanimljivo je da je Berilo iz SDA podržao SNSD-ovog kandidata i to je jedan praktičan primjer kako u suštini funkcioniše koalicija i kako je Mile veći bakirovac od svih ostalih koje on optužuje, jer njemu kada zatreba on je spreman i sa crnim đavolom praviti razne dogovore".

 

(Vijesti.ba / SB)

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...