RECEPT ZA PRVOKLASNU DELICIJU: Ovako se pravi neodoljivi patlidžan kebap...

U malo više slanu i hladnu vodu staviti izrezani patlidžan da odstoji oko 1 sat; u vremenu dok je patlidžan u vodi pripremati ćuftice...

  • Gastro

  • 25. Sep. 2017  25. Sep. 2017

  • 0

Evo kako da pripremite ovo ukusno jelo s patlidžanima...

 

 

SASTOJCI

 

četiri patlidžana

500g faširanog mesa

jedna vezica friškog peršuna

dvije glavice luka

4 do 5 čehna bijelog luka

jedna kašika ajvara

chili pahuljice

malo soli

malo soli sa začinskim povrćem

malo bibera

malo aleve paprike

malo origana

malo timjana

2 do 3 paradajza

3 do 4 zelene špic paprike

 

Sos:

 

400ml paradajz pirea

200ml vode

maslinovo ulje

 

PRIPREMA

 

Patlidžan oprati, posušiti i pažljivo prorezivati i vaditi izrezane kružice.

U malo više slanu i hladnu vodu staviti izrezani patlidžan da odstoji oko 1 sat. U vremenu dok je patlidžan u vodi pripremati ćuftice.

Oba luka prečistiti, oprati i isjeći na sitno, isto tako i peršun. U zdjelu staviti meso, pa dodati oba luka, peršun, ajvar, chili pahuljice i sve začine. Masu rukama dobro ujediniti i praviti ćuftice.

Sos: paradajz pire, vodu i ulje ujediniti pa uliti u tepsiju.

Patlidžan puniti ćufticama i pažljivo stavljati u tepsiju.

Zelene paprike i paradajz izrezati na krupno, sa preostalim odrescima kružica patlidžana ujedinit i sredinu tepsije popuniti.

Prekriti alufolijom i peći na 250°C

Prilog uz patlidžan kebap je riža.

 

(Bosanski kuhar/SB)   

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...