OVO SE ČOVIĆU NEĆE DOPASTI: Josip Juratović ponovo izabran u Bundestag!

Zastupnik SPD-a hrvatskih korijena, Josip Juratović, ponovo je izborio četverogodišnji zastupnički mandat u njemačkom parlamentu.

  • Politika

  • 25. Sep. 2017  26. Sep. 2017

  • 9

 

Josip Juratović je rođen u Koprivnici 1959. godine, a u Njemačku je s majkom doselio kada je imao 15 godina.

 

Juratović je od 1983. godine član sindikata IG Metalla, a od 1984. godine i povjerenik istog sindikata pri tvornici automobila AUDI AG u Neckarsulmu. Od 1990. godine se aktivno zalaže za prava radnika i izgradnju demokratskog društva na području jugoistočne Evurope.

 

Početkom 1994. osniva mirotvornu inicijativu Novi most – Neue Brücke pri sindikatu metalaca Njemačke.

 

"Shvatio sam da politički sukobi koje imamo u Njemačkoj nisu ništa u usporedbi s pitanjima rata i mira. Došao sam do zaključka da svijet taj najprljaviji rat u povijesti zapadnog Balkana ne smije šutke prihvatiti, nego mu se treba odlučno suprotstaviti."

 

Inicijativa "Novi most" je imala za cilj pomirenje naroda ratom zahvaćenog zapadnog Balkana, traženje rješenja za izlazak iz krize i stvaranje zajedničke prespektive za sve zemlje u regiji.

 

Juratovićevi prijedlozi za mirno rješavanje sukoba na tlu bivše Jugoslavije, izgradnja društva demokratskih vrijednosti i pogotovo jačanje sindikalnih aktivnosti u Hrvatskoj nisu naišli na razumijevanje vladajuće političke elite i tadašnjeg predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana.

 

Juratović je zastupnik SPD-a već 12 godina u Bundestagu a njegov vanjskopolitički angažman uglavnom je vezan za Balkan koga vidi u EU. Veliki je prijatelj BiH koju vidi kao građansku, multikulturnu državu tri jednakopravna naroda.

 

Juratović je nedavno govorio za bh. medije i svojim istupom izazvao je bijes lidera HDZ-a, Dragana Čovića i njegovih medijskih trabanata.  

 
- Svjedoci smo ovih dana bombastičnih naslova i neugodnih poruka iz Hrvatske prema Njemačkoj. Čudi me da Hrvatska vlada, koja je ušla u EU kao primjer ostalima i morala ispuniti te pristupne uvjete koji važe za EU, da se po pitanju BIH destruktivno ponaša navodno štiteći  interese Hrvata u BIH, rekao je Juratović.


Juratović smatra kako postoji veliki strah kod vladajućih političkih struktura u BIH koji su se prepali za svoje pozicije pa svaka pomisao na građansku BIH im ulijeva strah u kosti te se uporno nameće od Hrvata i Srba da je građanska BIH probošnjačka ideja.

 

"Čak se spominje i lobiranje Erdogana kod Merkel za uspostavljanje građanske BIH, što je teški apsurd.  Pa ne žive svi Hrvati u BIH u hercegovačkom kantonu.  Moramo napokon biti pravedni i uzeti u obzir činjenicu da se ovdje toj ideji protive političke elite sva tri etnički čista tora. Uzmimo, na primjer, o bosanskim Hrvatima nitko desetljećima ne vodi brigu jer nemaju svoje predstavnike u vlasti. Svaki Hrvat iz Bosanske Posavine koji je obespravljen u etnički čistoj  Republici Srpskoj  i Hrvat iz Srednje Bosne u većinskom bošnjačkom okruženju s radošću odobrava ravnopravnu građansku BIH, jednaku za sve, a ne da im nad glavom stoje ploče neke umjetne tvorevine Republike Srpske zbog čije ideje su i protjerani", rekao je Juratović.
 
Juratović smatra da bi osnivanje trećeg entiteta s hrvatskom većinom u BiH bilo pogubno prije svega za Hrvate.

 

"Pa zar bosanski Hrvati moraju ponovno  biti žrtve samo zato jer nisu rođeni u Hercegovini a dobro znamo, iako je preko 200.000 protjeranih bosanskih Hrvata, danas ih još uvijek ima više u Bosni nego u Hercegovini.  Zašto se te velike vođe ne pitaju kako je njihovim pripadnicima naroda kao manjinama u etnički čistim kantonima, nego još cinično pozivaju da se humano presele sa svojih djedovina u neke etno torove gdje im nacionalni vođe obećavaju sigurnost, a ako je etno čista Hercegovina toliko sigurna, zašto je onda tisuće obitelji zauvijek napuštaju.  Vrijeme je da se BIH riješi svoje rekordne disfunkcionalnosti, nacionalno homogene getoizacije, gdje se i dan danas slave promotori i akteri etničkog čišćenja, održavaju koncerti u čast onih koji su ubijali druge, oslikavaju se zgrade ratnim zločincima. Zemlji u kojoj postoje dvije škole pod jednim krovom nema mjesta u Europi a političke vođe to dobro znaju. Što se naroda tiče, i narod je te činjenice svjestan s time što velika većina nema problema sa idejom suživota. Jedino političke elite i politički privilegirani ne žele da dođe do pristupanja BIH u EU jer bi to značilo i njihov kraj", poručio je zastupnik SPD-a u Bundestagu Josip Juratović. 

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...