TRANSPARENCY INTERNATIONAL: Slaba primjena Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH

Transparency International u Bosni i Hercegovini objavio je danas rezultate istraživanja o primjeni Zakona o slobodi pristupa informacijama koji se odnose na rad javnih preduzeća u BiH, a generalni je stav da velikog napretka nema.

  • Društvo

  • 28. Sep. 2017  28. Sep. 2017

  • 0

Rezultati su objavljeni na današnjoj konferenciji u Sarajevu, a osim toga učesnici će diskutovati o zakonskom okviru koji reguliše pravo pristupa informacijama u BiH, potrebama njegovog usklađivanja s međunarodnim praksama i međusobnom usklađivanju zakona koji regulišu ovu oblast u BiH.

Kako je kazao predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Srđan Blagovčanin, istraživanja ukazuju da ne možemo biti zadovoljni primjenom Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH te je današnja konferencija dobar pokazatelj na određene promjene koje bismo trebali napraviti u Zakonu.

- Nivo primjene je na nekih 50 posto, što znači da je to procenat institucija koje su bile uključene u istraživanja, a koje su postupile po Zakonu u zakonskom roku. Te institucije su blagovremeno ustupile informacije i u potpunosti zadovoljile standarde koje Zakon zahtijeva. Mi smo ukazivali na problem transparentnosti javnih preduzeća. Mislimo da tu postoji puno prostora za unapređenje – izjavio je Blagovčanin.

Naglašava da Bosna i Hercegovina i u ovom aspektu kotira dosta lošije od zemalja regiona.

- Globalna rangiranja BiH svrstavaju na samo dno liste. U kontekstu transparentnosti procesa donošenja javnih politika BiH se nalazi na samom začelju tabele Svjetskog ekonomskog foruma, što je zapravo i najbolja slika stanja u kojem se danas nalazimo – objasnio je.

Posebna pažnja na današnjoj konferenciji posvećena je primjeni zakona u BiH, transparentnosti institucija te izazovima i preprekama s kojima se suočavaju pojedinci i organizacije prilikom zahtjeva za pristup informacijama.

Glavni upravni inspektor u Ministarstvu pravde BiH Emir Mehmedović naglašava da statistički podaci ukazuju da se smanjuje broj utvrđenih kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama te da su prekoračenje roka i neprovođenje testa javnog interesa najčešće počinjene greške.

Marko Vujić iz Transparency Internationala BiH dodaje da je kao uzorak ovog istraživanja korišteno 358 javnih preduzeća u BiH radi prikupljanja informacija koje se tiču poslovanja javnih preduzeća i da li unutar tih preduzeća postoje interni mehanizmi kontrole rada i prevencije korupcije.

- Istraživanje je pokazalo da nema pomaka o ovom pitanju. Svake godine nam oko 50 posto preduzeća odgovori u roku. Identični su i procenti pogrešne primjene Zakona, koji se uveliko pogrešno tumači i primjenjuje – rekao je Vujić.

Dodaje da su neka preduzeća ponovo odbila da dostave informacije zbog ''zaštite komercijalnih interesa, ličnih podataka i drugih razloga'', ali da Transparency International nikada nije tražio pristup takvim podacima.

(Vijesti.ba / FENA / SB)

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...