SOFTIĆ I KARAMATIĆ "SAGLASNI": "Ovo je atak na Bosnu i Hercegovinu"

Delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić kazao je danas novinarima da je iznenađen na koji način je Informacija o usvojenoj Deklaraciji Zastupničkog doma, u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, uopće dospjela na dnevni red sjednice Doma naroda PSBiH.

  • Politika

  • 28. Sep. 2017  29. Sep. 2017

  • 0

- Ovo je presedan koji se dešava u Domu naroda i ovaj način usvajanja informacije duboko prodire u poslovničke odredbe oba doma - naglasio je.

Mišljenja je da se na taj način pokušava obezvrijediti Deklaracija koju je usvojio Zastupnički dom PSBiH.

- Ovo nije način da se raspravlja o Deklaraciji i ovo odudara od atmosfere koja vlada u Domu naroda - pojasnio je Softić.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mario Karamatić (HSS) kazao je da Zastupnički dom PSBiH ni u kojem slučaju ne može iznositi svoje stavove kao stavove Parlamentarne skupštine u slučaju Deklaracije o Pelješkom mostu, jer tu instituciju čine oba doma.

- Ovdje se radi o pokušaju preuzimanja nadležnosti od Doma naroda PSBiH i mislim da je to apsolutno neprihvatljivo, jer je ovo zemlja tri konstitutivna naroda. Ovo je atak na BiH i ovo ruši temelje BiH - naglasio je.

Također je naglasio da BiH nije građanska država, što jasno piše u Ustavu BiH, već zemlja tri konstitutivna naroda i ostalih građana.

"Ovo jeste atak na državu BiH, ovo ruši same temelje Bosne i Hercegovine. BiH nije građanska država, to jasno piše u Ustavu, nju čine tri konstitutivna naroda i ostali građani koji se ne izjašnjavaju tako. Isto tako piše da Dom naroda i Predstavnički dom ni u kojem slučaju Parlamentarna skupština ne može biti Zastupnički dom. Ovdje je atak na osnovne postulate države. Hrvati su kao 1991. godine i svaki put do sada stali u zaštitu državnosti BiH", naveo je Karamatić.

Iz Kluba Bošnjaka poručili su da Dom naroda nema pravo negirati odluke drugog doma i da Deklaracijom, Zastupnički dom nije prekršio Ustav BiH, kao i da Dom naroda ne može raditi posao Ustavnog suda BiH. Uskoro se očekuje izjašnjavanje delegata.

Delegati u Domu naroda PSBiH, bez glasova Kluba Bošnjaka, usvojili su danas Deklaraciju o pitanju Pelješkog mosta koju je uime Kluba Srba predložio Sredoje Nović , delegat SNSD-a, nakon pauze u zasjedanju Doma, uz obrazloženje da ona objedinjuje sve diskusije delegata.

Ta deklaracija odgovor je na deklaraciju Zastupničkog doma koja se odnosi na problematiku izgradnje mosta kopno-Pelješac i neka druga pitanja u odnosima BiH i Republike Hrvatske kao i odnose BiH i EU.

U novousvojenoj Deklaraciji Doma naroda stoji da je članom IV Ustava BiH propisano da se PSBiH sastoji od dva doma te da Dom naroda ne dovodeći u pitanje pravo Zastupničkog doma za donošenje deklaracija i drugih akata, ističe da Deklaracija Zastupničkog doma nije razmatrana i nije zauzet stav na Domu naroda PSBiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...