VIŠE NIJE MIT: Zaista postoje dvije Nutelle - jedna za bogate, druga za siromašne

"Kad se dva različita proizvoda predstave u istom pakovanju, to dovodi potrošače u zabludu i to nije pošteno“, objavila je komesarka EU Vera Jurova.

  • Mini market

  • 28. Sep. 2017  28. Sep. 2017

  • 0


Možda zato što je iz Češke, ali sada se i komesarka za pravosuđe i potrošače Vera Jurova uključila u borbu protiv prakse da koncerni u istom pakovanju nude različite proizvode: za "bogate“ i druge, za "siromašne“ u EU.

 

"Kad se dva različita proizvoda predstave u istom pakovanju to dovodi potrošače u zabludu i to nije pošteno“, objavila je komesarka EU za pravosuđe i potrošače Vera Jurova. U međuvremenu postoje dokazi da postoje "na desetine, a možda i na stotine proizvoda“ koji se u istim pakovanjima s kvalitetnijim sastojcima nude na zapadu EU, a sa manje vrijednijim, među "siromašnima“ Evropske unije.

 

Jurova kaže da iz sopstvenog iskustva u njenoj domovini Češkoj zna da na primjer ima "alarmantno malo ribe u ribljim štapićima“. "Odlučna sam da okončam tu praksu“, najavila je komesarka EU. Takvi "dvostruki standardi“ zabranjeni su evropskim pravilima i smjernicama. Pa i ne samo političkom odlukom, već i novcem. Komesarijat Vere Jurove dobio je milion evra na raspolaganje da istraži takve slučajeve.

 

Brisel ukazuje na propise o obilježavanju prehrambenih namirnica i odredbe o nepoštenoj trgovačkoj praksi. U smjernicama Evropske komisije obavještavaju se nacionalne službe za kontrolu hrane da bi trebalo da otkrivaju nedozvoljeno ponašanje proizvođača. Saradnjom u evropskoj zaštiti potrošača može se vidjeti i to da li su proizvodi u drugim zemljama "bolji“.

 

Pohvala koncernima koji su promijenili recepte

 

Ipak, neće biti nikakve evropske "jedinice za smrznute riblje štapiće“. Za utvrđivanje nepravilnosti nadležne ostaju nacionalne službe. Ali na nivou Evropske unije, objavila je Jurova ovog utorka, već do kraja godine utvrdiće se jedinstveni standardi za ispitivanje prehrambenih proizvoda – i za to na raspolaganju stoji milion eura.

 

Komesarka za pravosuđe i potrošače najavila je da neće oklijevati da istakne na stub srama one proizvođače za koje bude imala dokaze da su varali sa svojim proizvodima“. Jurova, doduše, neće pozvati na bojkot, ali će pomoći evropskim potrošačima da donesu "utemeljenu odluku o kupovini“.

 

Evropska komesarka iz Češke pozdravila je odluku nekih proizvođača da promijene praksu i počnu da proizvode samo jednu, "evropsku" vrstu proizvoda. Na primjer, proizvođač peciva "Balzen“ objavio je da će njegov keks od sada za sve biti sa maslacem i da više neće postojati "specijalni keks“ u kome je umjesto maslaca mnogo jeftinija palmina mast. I proizvođač dječje hrane "Hip“ obećao je da će u svim proizvodima u Evropi biti isti procenat povrća.

 

Ako je drugačiji, neka se i zove drugačije

 

Jurova nije mogla da isključi mogućnost da će to dovesti do poskupljenja nekih proizvoda u zemljama koje su se žalile na lošiji kvalitet, ali za sad „nema naznaka da se to dogodilo“, izjavila je komesarka. S druge strane, ona savjetuje proizvođačima da i dalje nude takve, manje kvalitetne proizvode, ali pod drugačijim imenom. Tako će potrošači odmah moći da vide da li kupuju drugačiji proizvod.

 

Mađarska služba za kontrolu prehrambenih proizvoda ovog februara objavila je istraživanje sa proizvodima 24 različitih koncerna i u kojima je pronađen čitav niz nepravilnosti. Mađarska „nutela“ proizvođača „Ferera“ bila je „manje kremasta“ od austrijske, „Koka-kola“ je bila sa „manje izražene arome i bezokusnija“, a u instant-supama „Knora“ bilo je 20 odsto manje sadržaja, iako je pakovanje bilo identično.

 

I u Slovačkoj se došlo do sličnih rezultata. Proizvodi koji se prodaju u toj zemlji često su imali više masnoća i niži procenat mesa nego u istim proizvodima koji se prodaju na zapadu. Umjesto šećera, koristili su se zaslađivači, a umjesto voća – vještačke arome.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...