MILE JE DŽABA PISAO PISMA DONALDU TRUMPU: Čubrilović je Dodikov Trojanac

Novi blog Slobodana Vaskovića prenosimo u cijelosti

  • Politika

  • 29. Sep. 2017  29. Sep. 2017

  • 1

Piše: Slobodan Vasković

Dodikova pisma Trampovoj administraciji

NIN je objavio da je Milorad Dodik uputio tri pisma administraciji Donalda Trampa nudeći saradnju, blablablabla.

Džaba je pisao.

Čubrilović je Dodikov Trojanac u DNS-u

Dana 28.09.2017. godine počeo je teći rok za provođenje referenduma sa pitanjem: “Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o sudu i tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji BiH”.

Po isteku 50 dana od 28.09.2017. (odnosno između 19.11. i 26.11.2017.) referendum bi trebalo da se održi, a ukoliko većina odluči da njihov odgovor na postavljeno pitanje bude “Ne podržavam”, Republika Srpska će, defakto, postati samostalna država, a BiH će prestati da postoji u ovom entitetu.

Režim, koji čine SNSD, DNS, SP i pripadajući sateliti, najavio je “suspenziju referenduma”, što znači da bi Narodna skupština, na kojoj bi trebalo da se donese ta odluka i spriječi održavanje referenduma, trebalo da se održi u narednih 50 dana.

Do održavanja “Antireferendumske” Narodne skupštine trebalo bi da počne sa radom Komisija za sprovođenje referenduma, da bude raspisan tender za štampanje listića, uređen birački spisak i još niz drugih aktivnosti potrebnih za izjašnjenje građana.

To je neophodno, jer može se desiti i situacija da se Narodna skupština ne održi u narednih 50 dana, pa bi, samim tim, nepripremljenost odgovornih za održavanje referenduma/njegovo neodržavanje preraslo u krivično djelo.

Ukoliko se parlament sastane i na bilo koji način spriječi održavanje referenduma, opet se postavlja pitanje krivične odgovornosti onih koji su dvije godine i dva mjeseca u ladici držali Odluku (donesena u parlamentu 15.07.2015.; Objavljena u Službenom glasniku 20.09.2017.) o održavanju referenduma, ne objavljujući je u Službenom glasniku. I druge odluke koje se tiču ovog akta.

Kada činjenice formalizujemo dođemo do zaključka da je isključivo DNS spečavao održavanje Referenduma, jer su svi odgovorni za (ne)objavljivanje Odluke o održavanju referenduma funkcioneri DNS-a: Nedeljko Čubrilović, predsjednik parlamenta, sekretar Narodne skupštine Marko Aćić, koji je i član UO “Službeni glasnik RS” i Dragan Veselinović, direktor “Službenog glasnika”.

Formalno-pravno Milorad Dodik, niti bilo ko drugi od visokih funkcionera RS iz redova njegovog SNSD-a, nema nikakve veze sa neobjavljivanjem Odluke o referendumu u Službenom glasniku RS, iako je, bez dileme, on ključna ličnost koja to nije dozvolila.

Ali odgovornost nije na njemu, niti SNSD-u, već na DNS-u i Čubriloviću, Aćiću i Veselinoviću; Politička odgovornost je na Marku Paviću.

Objektivno - Dodik je namagarčio Pavića uz pomoć njegovih ljudi i svu odgovornost oko neobjavljivanja Odluke o referendumu svalio na DNS;

Odgovornost je na DNS-u i u situaciji povlačenja ove odluke, ali i u situaciji njenog sprovođenja. Istina, ovaj dio odgovornosti dijele sa SNSD-om i SP-om, ali to ne mijenja na stvari povodom uloge, primarno, Nedeljka Čubrilovića.

MUP RS već je trebalo davno da otpočne istragu oko rušenja Narodne skupštine neobjavljivanjem Odluka i da počne da privodi na saslušanja članove DNS-a; Nemaju Aćić i Veselinović imunitet!

Koliko danas/sutra/… Dodik može sasvim lagodno izaći u javnost i optužiti DNS, vrlo argumentovano, za opstrukciju sprovođenja referenduma, tvrdeći da je insistirao (nezvanično) na objavljivanju Odluke, ali da je DNS insistirao na suprotnom; Sve fino uvijeno u oblandu “viših interesa” o kojima “nije obavijestio narod ranije, štiteći RS, ali sad je pravo vrijeme stiglo” i DNS je na plećima.

Realno, DNS je svakako na plećima, jer njihova “riječ je riječ”, nakon antiustavnog i prododikovskog djelovanja Trostrukog Trojanca - Čubrilović/Aćić/Veselinović ne vrijedi ni pišljiva boba.

Rejting DNS-a ide u kategoriju Smeće, tu nema dileme!

Ako Marko Pavić konačno nije shvatio da je Nedeljko Čubrilović direktni izvršilac i čovjek od najvećeg povjerenja Milorada Dodika, onda on ne razumije ništa.

Čubrilović je vrlo nepouzdan, trebalo je to Pavić davno da razumije; Najkasnije prilikom glasanja o prodaji “Ljubije”, kada je predsjednik parlamenta i visoki funkcioner DNS-a bio, prilikom izjašnjavanja, suzdržan, za razliku od Kluba poslanika te stranke koji su bili protiv prodaje.

Kratka geneza najave povlačenja referenduma dodatno potvrđuje da Čubrilović igra za Dodika, a ne za Pavića.

19.09. - Dodik je najavio da će SNSD zatražiti suspenziju Odluke o Referendumu “ako se ovih dana ta odluka i objavi u Službenom glasniku”.

Dodik je znao da će Odluka biti objavljena, jer mu je to saopštio Čubrilović; Moglo je i suprotno, ne mijenja na stvari. Marko Pavić je bio zatečen.

20.09. - Koalicija SNSD/DNS/SP je zasjedala i potvrdila Dodikov stav od 19.09. Marko Pavić je djelovao kao skuhan.

Objektivno, Čubrilović je rastočio i Pavića i DNS na proste faktore za Dodikov račun!

Treba podsjetiti i da je “Neko iz skupštine” pozvao uniformisanu naoružanu policiju u zgradu parlamenta koja je spriječila poslanike Opozicije da prisustvuju sjednici 13.09.2017.

“Neko iz skupštine” je pod ingerencijama Čubrilovića, a uniformisana policija pod ingerencijama Dragana Lukača.

Nasilje u parlament je uveo Čubrilović, visoki funkcioner DNS-a; Lukač, koji je iz SNSD-a, samo je izvršio njegov zahtjev.

Opozicija mora insistirati, primarno, na smjeni Nedeljka Čubrilovića, pa tek onda Dragana Lukača; Zajednički odlazak dvojca bilo bi najbolje rješenje!

Što se tiče Dodika, njegov odlazak sa vlasti bio bi perfektno rješenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...