SAMO NEK' NE PUCA U ŠPANIJI: Evo zašto neki Katalonci žele nezavisnost pod svaku cijenu!

Višedecenijska težnja pojedinih Katalonaca za nezavisnošću posljednjih dana doživljava historijski zenit. Katalonska vlada raspisala je referendum za 1. oktobra, a španska vlada, koja referendum smatra neustavnim, odlučna je pod svaku cijenu da spriječi njegovo održavanje. Ovo su glavni razlozi zašto neki Katalonci žele nezavisnost.

  • Mini market

  • 30. Sep. 2017  30. Sep. 2017

  • 1

 

Što se događa u Kataloniji?

 

Katalonska vlada namjerava održati referendum o nezavisnosti 1. oktobra. Španska vlada je obećala da će zaustaviti glasanje, za koje tvrdi da je neustavno, a dvije vlade - jedna u Madridu, druga u Barceloni - sada su u sukobu.

 

Zašto neki Katalonci žele nezavisnost?

 

Pokret nezavisnosti, kojeg predvodi regionalni predsjednik Carles Puigdemont, tvrdi da Katalonija ima moralno, kulturno, ekonomsko i političko pravo na samoodređenje. Njihove pristalice smatraju da je njihova bogata regija od 7,5 miliona ljudi  Španiji dala daleko više nego što je dobila zauzvrat.

 

Podrška nezavisnosti porasla je kao rezultat  bolne i dugotrajne ekonomske krize. Također, mnogi Katalonci još uvijek su ljuti zbog odluke španskog ustavnog suda da suspenduje dijelove Katalonskog statuta koji je ovoj regiji davao veću autonomiju.

 


Koliko je snažna podrška nezavisnosti?

 

Ankete pokazuju kako 70 posto Katalonaca želi glasati na referendumu. Anketa održana prije dva mjeseca pokazala je da je 49,4% Katalanaca bilo protiv nezavisnosti, a 41,1% je bilo za.

 

 

Kako smo došli ovdje?

 

Katalonski parlament, gdje Puigdemontova koalicija ima većinu, poduzeo je zakonodavne korake ka nezavisnosti prije više od godinu dana. U junu je Puigdemont najavio da će se referendum o nezavisnosti održati u oktobru i da će na njemu pitanje  glasiti: „Želite li da Katalonija bude nezavisna država u obliku republike”?

 

Ovog mjesec, nakon žestoke sjednice regionalnog parlamenta,  zastupnici su podržali tzv. Zakon o. referendumu kako bi omogućili glasanje. Vlada ustrajava u tvrdnji kako će referendum biti pravno obvezujući i obećala je proglasiti nezavisnost od Španjije u roku od 48 sati nakon što se većina građana izjasni za nezavisnost.

  

Šta španska vlada kaže o svemu ovome?

 

Španski premijer Mariano Rajoy rekao je da referendum neće biti održan te da će upotrijebiti sva raspoloživa legalna sredstva da ga spriječi.

 

Na osnovu čega se španska vlada protivi referendumu?

Španska vlada tvrdi da bi referendum bio neustavan, jer španski ustav iz 1978. ne pruža mogućnost samoopredjeljenja. Također, Španski ustavni sud  je suspendirao odluku o referendumu.

 

U martu ove godine bivšem katalonskom predsjedniku Arturu Masu  zabranjeno je obnašanje javne dužnosti na dvije godine, nakon što je proglašen krivim za nepoštivanje Ustavnog suda, jer je prije tri godine održao simbolički referendum o nezavisnosti.  Drugi, trenutni članovi katalonske vlade suočavaju se s pravnim posljedicama zbog provođenja referenduma o nezavisnosti.

  

Šta se trenutno dešava?


Španska vlada na sve moguće načine pokušava spriječiti održavanje referenduma. Policija djeluje u Kataloniji kroz zatvaranje škola kako bi spriječila glasanje i oduzima glasačke listiće i kutije. Pristalice nezavisnosti s druge strane sakrivaju glasačke kutije te blokiraju ulaz u katalonske gradove traktorima kako policija ne bi mogla intervenirati. Uporedo s tim traju protesti: jedni se održavaju u katalonskim gradovima s katalonskim zastavama u znak podrške nezavisnosti, drugi u Madridu u znak podrške očuvanju cjelovitosti zemlje.

 

Španske vlasti blokirale su elektronski sistem za brojanje glasova u Kataloniji u sklopu napora da spriječe održavanje sutrašnjeg referenduma.

 

Portparol španske Vlade Íñigo Méndez de Vigo rekao je da su blokadom sistema za brojanje glasova vlasti "otkazale" referendum koji je Ustavni sud ranije proglasio ilegalnim.

 

Nekoliki pripadnika policije nešto ranije je upalo u Centar za tehnologiju i komunikacije gdje se nalazi softver za elektronsko brojanje glasova.

Rezultat slika za protest in madrid against independence

Rezultat slika za protest in madrid against independence

 

Šta će se sljedeće dogoditi?

 

Niko ne zna, no između španske vlade i katalonske vlade odvijat će se igra mačke i miša. Ni jedna strana do ponedjeljka neće odstupiti: Puigdemont kaže da će referendum biti održan; vlada iz Madira i dalje čvrsto najavljuje da neće.

 

Španska vlada nije isključila mogućnost primjene  člana 155. Ustava koji se nikad prije nije koristio, a koji  omogućuje centralnoj vlasti da ukine autonomiju Katalonije i preuzme kontrolu nad njom kako bi zaustavila glasanje. Međutim, takav potez vjerovatno bi bio jako kontraproduktivan i tjerao bi vodu na mlin pristalicama nezavisnosti.

 

Što bi se u našem narodu reklo, samo nek' ne puca.

 

 

 

(D.H.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...