IZMIJENJENA OPTUŽNICA ZA GENOCID U SREBRENICI: Ovaj general je bio nadređeni Ljubiši Borovčaninu, osuđenom u Haagu na 17 godina zatvora

General policije Goran Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

  • Hronika

  • 02. Okt. 2017  02. Okt. 2017

  • 1

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je izmijenjenu optužnicu protiv generala policije Gorana Sarića, preciziravši ulogu optuženog i uvodeći nove okolnosti.

 

Prema izmijenjenoj optužnici, Sariću je uz funkciju komandanta Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) dodato i da je bio član komande štaba policijskih snaga MUP-a RS-a.

 

Osim da je izdao upute, prema izmijenjenoj optužnici, vršio je i kontrolu nad svojim zamjenikom Ljubišom Borovčaninom na terenu. Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločin na području Zvornika.

 

Aleksandar Lazarević, branilac optuženog Sarića, kazao je da je izmijenjenom optužnicom došlo do novih optuženja i da je krivično djelo uvećano.

 

Tužilac Ibro Bulić je odgovorio da se ne radi o proširenju krivičnog djela, već o preciziranju činjenica

utvrđenih na glavnom pretresu.

 

“Najveća promjena je u tome što je sada vrlo jasno precizirana uloga optuženog. Međutim, to niti jednog trenutka ne znači proširenje krivičnog djela”, objasnio je Bulić.

 

Nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo izmijenjenu optužnicu, sudija Staniša Gluhajić je rekao da se izmjene kreću u okviru iste optužnice i da postoje nove okolnosti, ali i da će odbrana dobiti mogućnost dodatnog vremena u odnosu na izmijenjenu optužnicu.

 

Goran Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

 

Pred Haškim tribunalom Ljubiša Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora jer u julu 1995. nije spriječio ubistva u Srebrenici.

 

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan, prenosi Birn.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...