AMBASADORICA SAD, MAUREEN CORMACK: "Akcize su ključne za napredak"

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack upozorila je danas da su porezi teško pitanje u mnogim zemljama, ali da su ključ za napredak. Jedan od njih su akcize, istakla je Cormack.

  • Vijesti

  • 03. Okt. 2017  03. Okt. 2017

 

"Postoji razumna sumnja gdje će novac završiti zbog korupcije u državi, ali to bh. vlasti moraju riješiti sa međunarodnim institucijama", poručila je ona, javlja TV1.

 

Američka ambasadorica u BiH navela je da bez usvajanja zakona o akcizama naša država neće moći graditi autoput.

 

"Znam da postoje brige da će gorivo poskupiti, ali moramo misliti o budućnosti i kako će to poboljšati živote građana. Infrastruktura privlači investicije. Ljudima u ruralnim područjima ovo je takođe potrebno, jer je agrokultura važna, ali moramo razmišljati o širem razvoju", kazala je Cormack.

 

Osim toga, BiH potrebna je reforma Izbornog zakona, a ambasadorica očekuje dogovor domaćih vlasti o tom pitanju, što će SAD podržati.
 
Cormack danas prisustvuje konferenciji povodom promocije knjige "Vizija 2020: Reforme u Bosni i Hercegovini - put ka evropskoj budućnosti'' koja se održava u sarajevskom hotelu "Evropa".

 

Ambasadorica SAD u BiH smatra da ova knjiga sadrži širok niz tema, koje treba da motivišu na razmatranje mnogih rješenja.

trenutak ...