SUĐENJE MAHMULJINU: Pripadnici Odreda “El-Mudžahidin” vršili egzekucije motornim pilama

Svjedok je kazao da je zajedno sa drugim pripadnicima Odreda “El-Mudžahidin” prošao vjersku i vojnu obuku i onda je otišao na teren na “13 kilometar”. Kako se prisjetio, zatekao je 40 ili 50 zarobljenika, a “Šejh Enver je dao strogu zabranu da ne smiju biti maltretirani”. Kasnije, kako je kazao, Šejh je pod pritiskom odustao i likvidirani su zarobljenici.

  • Hronika

  • 04. Okt. 2017  04. Okt. 2017

  • 0

Bivši pripadnik Odreda “El-Mudžahidin” je kazao da je na “13 kilometru” (općina Zavidovići), gdje je bio kamp ili logor, bio pokolj zarobljenika ali ne zna tačan broj ubijenih.


“U logoru zatičem zarobljenika, koji ide po kamenju a vodi ga neka osoba. Vidim oko 40 ili 50 zarobljenika, jednog koji je obješen za prečku ali je bio živ i sljedeće jutro je izdahnuo. Za jednog se sjećam čak streljanja… Svi su pobijeni”, kazao je zaštićeni svjedok S-8, koji je bio stražar na “13 kilometru”, prenosi Birn.

 

 

Svjedok je kazao da je zajedno sa drugim pripadnicima Odreda “El-Mudžahidin” prošao vjersku i vojnu obuku i onda je otišao na teren na “13 kilometar”.

 

Kako se prisjetio, zatekao je 40 ili 50 zarobljenika, a “Šejh Enver je dao strogu zabranu da ne smiju biti maltretirani”. Kasnije, kako je kazao, Šejh je pod pritiskom odustao i likvidirani su zarobljenici.

“Uglavnom klanje noževima, motornom pilom… Strijeljanje”, istaknuo je svjedok, dodavši da je deset zarobljenika otišlo na razmjenu.

 

Zaštićeni svjedok S-8 je dao iskaz na suđenju Sakibu Mahmuljinu, bivšem komandantu Trećeg korpusa Armije BiH, koji je optužen jer nije spriječio ubistva i nečovječna postupanja pripadnika odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

 

“Tijela su bila u logoru, zaključana, u komadima i zasmetao im je miris krvi. Stravične slike, horor. Gdje su odvezeni ne znam. Znam da su stavljeni u kamione”, pojasnio je svjedok, istaknuvši da je bilo i Bošnjaka koji su učestvovali u ubistvima.

 

Ubistva zarobljenika, kako je kazao zaštićeni svjedok, trajala su dva ili tri dana ali ne zna koliko ih je ubijeno.

“Niko nije pokušao da spriječi ubistva”, dodao je svjedok, odgovarajući na pitanja optuženog Mahmuljina da je neko unutar kampa bio sposoban da spriječi te ekstremiste.

 

Za Bošnjake koji su bili u Odredu “El-Mudžahidin” a kosi su bili protiv ubistava svjedok je kazao da su se užasavali.

 

“Fizički nije niko pokušao da spriječi jer bi sigurno došlo do sukoba”, ustvrdio je svjedok.

 

Na upit da li su na obuci nosili oznake Armije BiH, svjedok je kazao da se ne sjeća ali da su obučavani po vojnim propisima Armije BiH i cilj je bila odbrana BiH.

 

Zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da nije imao kontakt sa pripadnicima 35. Divizije Armije BiH i nije mu poznato da li je neko iz Odreda “El-Mudžahidin” informisao treću stranu.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 11. oktobar.

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...