BEZ ODGOVORA: Ministrica Ademaj nema objašnjenje za neprovođenje reforme zdravstva

U aprilu ove godine Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog Odluke o usvajanju Plana restrukturiranja zdravstvene djelatnosti i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo.

  • Politika

  • 05. Okt. 2017  05. Okt. 2017

  • 0

Uveliko se tada najavljivala kompletna rekonstrukcija postojećeg stanja u zdravstvu na području KS, a kantonalna ministrica zdravstva Zilha Ademaj u više navrata tvrdila je da novi koncept reorganizacije zdravstvenih ustanova za osnovni cilj ima povećanje kvalitete zdravstvenih usluga i ukidanje stalnih listi čekanja kako bi pacijenti tačno znali gdje i kada mogu dobiti određenu zdravstvenu uslugu, a njegovom realizacijom očekuju se transparentnije i bolje usmjeravanje novčanih sredstava uz praćenje potreba i troškova zdravstvenih ustanova.

 

Na posljednjoj sjednici Skupštine KS zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić postavila je pitanje ministrici Ademaj u kojoj je fazi provođenje usvojenog Plana.

 

Ćudić je od ministrice zatražila i da se osvrne na "put pacijenta", te da predoči dosadašnje rezultate reorganizacije.

 

Ministrica Ademaj je na postavljena pitanja konstatirala da je planirana reorganizacija u "teškom zastoju zbog niza prepreka", te da "ne zna kojim tokom će ići sve to".

 

- Ostali smo šokirani konstatacijama ministrice zdravstva da apsolutno ne zna koji će biti ishod restrukturiranja zdravstva u Kantonu Sarajevo, da ne zna koje su posljedice po pacijente, te nam ne može ponuditi rokove implementacije i završetka procesa, koji između ostalog podrazumijeva i zatvaranje niza zdravstvenih ustanova. Upravo smo u aprilu upozoravali na ulazak u proces reorganizacije zdravstvenog sistema koji nije potkrijepljen finansijskom analizom, niti je vođen dobrobiti pacijenata - rekla je Ćudić.

 

Brojne su se, od tada, zdravstvene ustanove borile da pokažu svoju svrsishodnost te potrebu pacijenata za njima, pa se postavlja pitanje jesu li uzalud strahovali.

 

Prvobitni plan bio je da se primarna zdravstvena zaštita obavlja isključivo u okviru domova zdravlja, specijalističko-konsultativna zaštita bi u najvećoj mjeri bila smještena u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a usluge tercijarne specijalističko-konsultativne i bolničke zdravstvene zaštite pružao bi isključivo Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

 

Promjene su bile predviđene i u dijelu ustanova koje se bave zdravstvenom zaštitom specifičnih kategorija stanovništva, kao što su studenti, pripadnici MUP-a, zaštita žena i materinstva, zatim oblast sportske medicine, u smislu njihovog uključivanja ili u domove zdravlja ili Opću bolnicu, zavisno o kojem nivou zdravstvene zaštite je riječ.

 

I premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković tada je stao u odbranu novih planova i promjena u zdravstvu, konstatirajući da plan "stvara pretpostavke da nam zdravstvo funkcioniše bolje, da lakše možemo uočiti anomalije koje sada imamo, vidjeti gdje ima viška kadrova, gdje nedostaju, kojom opremom raspolažemo, gdje je ona najnužnija".

 

Konaković je tada istakao i da jasna razgraničenja djelatnosti ustanova mogu samo ići u prilog uspostavljanju jasnog puta pacijenta u procesu liječenja i dobijanja zdravstvenih usluga.

 

Ministrica očito nema šta da doda na ono što je već odgovorila zastupnici Ćudić pa pozive novinara, poruke i mailove nije odgovorila. 

 

(SB / faktor.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...