JEDI ZDRAVO, JEDI DOBRO: Danas za ručak predlažemo čorbu od bundeve s prazilukom

Za ljubitelje krem juhe još jedan zdravi, lagani i ukusan obrok, donosimo recept za dvije osobe

  • Gastro

  • 06. Okt. 2017  06. Okt. 2017

  • 0

Sastojci:

150 g praziluka

2 kašike maslinovog ulja

400 g očišćene bundeve

500 ml vode ili bujona

1/2 kaf. kašika soli

1/4 kaf. kašika bibera

100 g kisele pavlake

1/2 kaf. kašika mljevene paprike

2 kaf. kašika bundevinih sjemenki

 

Priprema:

 

Očistiti bundevu, pa je isjeći na manje komade.

Očistiti praziluk, presjeći ga po dužini i dobro isprati mlazom vode, pa ga isjeckati.


Na tihoj vatri zagrijati ulje, dodati praziluk i miješajući dinstati nekoliko minuta.


Dodati isječenu bundevu, usuti vodu ili bujon, da povrće bude pokriveno. Dovesti do ključanja, smanjiti vatru, pa tiho kuhati oko 40 minuta, dosipajući vodu ukoliko bude potrebno, da je bude tik iznad povrća.

Ohladiti čorbu nekoliko minuta, pa povrće i dio tečnosti prebaciti u blender. Višak tečnosti zadržati u šerpi i dodati na kraju, ako bude potrebno. Dodati biber, so i mileram, pa izmiksati. Provjeriti je li čorba dovoljno slana, pa dosoliti. Ako je suviše gusta, dodati još malo tečnosti, ili tople vode.


Servirati čorbu i začiniti je mljevenom paprikom i isjeckanim semenkama.

 

(SB/Coolinarka)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...