POTEZ KOJI JE PRIJETIO DA ZAPALI EVROPU: Na današnji dan Austro-Ugarska je anektirala BiH!

Ovaj čin izazvao je krizu (tzv. aneksijska kriza) koja je prijetila izbijanjem rata između već narogušenih vojnih blokova u Europi.

  • Mini market

  • 06. Okt. 2017  06. Okt. 2017

  • 3

Aneksija Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske, bila je nastavak procesa koji je započet Berlinskim kongresom 1878. godine, kojim je formalno, Bosna i Hercegovina bila pod turskim suverenitetom, ali u stvarnosti, pod austro-ugarskom okupacijom. Austro-Ugarska je dobila mandat da okupira Bosnu i Hercegovinu, kao naknadu za gubitke nastale odustajanjem od teritorijalnih zahtjeva prema Lombardiji, Furlaniji i Veneciji. 

 

Okolnosti koje su navele Austro-Ugarsku na pripojenje bili su revolucionarni događaji u Osmanskom carstvu i mladoturska revolucija u julu 1908. godine. Pobunjenici su prilikom te revolucije natjerali sultana da ponovo uvede stari Ustav, te sazove Parlament sa izabranim zastupnicima iz svih krajeva, što je uključivalo i Bosnu i Hercegovinu, jer je ona formalno bila dio turskog teritorija.

 

Izbor bosanskohercegovačkih predstavnika, u Beču su shvatili kao prijetnju prevlasti Turske, te su hitno donijeli Dekret, kojim su pripojili Bosnu i Hercegovinu Austro-Ugarskoj monarhiji. Dekret Austro-Ugarske o aneksiji BiH, objavljen je 06. oktobra 1908. godine. Podsjećanja radi, Bosna je pod austro-ugarskom vlašću ostala sve do 1918. godine.

 

Posljedice aneksije


Aneksija je ozbiljno ugrozila interese carske Rusije, koja je imala interese na Balkanu. Engleskoj je ugrožavalo interese, jer je u tome vidjela njemačko osiguravanje trase strateške željezničke prometnice Berlin-Bagdad. Ipak, aneksiju je najteže podnijela susjedna Srbija koja je BiH smatrala srpskoj zemljom i otvoreno težila da je pripoji svojoj teritoriji.

1909. godine Austro-Ugarska se obvezala isplatiti Turskoj novčanu odštetu i osigurati muslimanima u BiH potpunu slobodu pa je te godine Turska službeno priznaje aneksiju BiH. Njemačka je dala Rusiji ultimatum da prizna aneksiju što je Rusija odmah i učinila, a nakon toga su je priznale Kraljevina Srbija i Kraljevina Crna Gora. Austro-Ugarska nije poticala da se Hrvati povezuju s hrvatskim dijelom unutar Monarhije niti Srbi s Kraljevinom Srbijom već su propagirali odvojeni razvoj Bosne i Hercegovine od Hrvatske i Srbije.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...