DAN PREDA POKLOPIO ČOVIĆA: “Nema niti jednog razloga zbog kojeg bi trebali ostati optimistični kada je riječ o evropskom putu BiH“!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je prije dva dana kako BiH do kraja ove godine može očekivati aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) u NATO, a početkom iduće godine kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji (EU), no Christian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, ne dijeli to mišljenje i smatra kako nema niti jednog razloga zbog kojeg bi trebali ostati optimistični kada je riječ o evropskom putu BiH.

  • Politika

  • 06. Okt. 2017  07. Okt. 2017

  • 7

 

– Vjerujem da ćemo početkom iduće godine imati kandidatski status, a za to je potrebno usvojiti akcize. Riješili smo pitanje prometne zajednice te nam trebaju proračuni i odgovori na Upitnik Europske komisije – kazao je Čović novinarima, te dodao da je za daljnji razvoj, kao i euroatlantske integracije BiH, potrebna prije svega, politička stabilnost zemlje.

 

Christian Dan Preda, izvjestitelj Evropskog parlamenta za BiH, ne dijeli to mišljenje. On je ocijenio da ne postoji nikakav razlog zbog kojeg bi trebao ostati optimističan kada je riječ o evropskom putu BiH.

 

Christian Dan Preda je u autorskom tekstu naveo da je prije više od godinu dana Vijeće Evropske unije prihvatilo zahtjev BiH za članstvo u EU te naložilo Evropskoj komisiji da pripremi mišljenje o aplikaciji. Dodaje da je to bilo razdoblje optimizma jer je ova odluka uslijedila nakon niza pozitivnih poteza bh. vlasti koji su zemlju ponovo vratili na put europskih integracija.

 

“Danas, gotovo da nema razloga zbog kojeg bi trebali ostati optimistični kada je riječ o evropskom putu BiH. Niti jedan ozbiljan napredak nije postignut u borbi protiv korupcije koja pogađa zemlju. Vladavina prava ostaje problematična, a pravosudnom sistemu i javnoj upravi u velikoj mjeru su potrebne reforme”, naveo je Preda.

 

On je kazao i da je provođenje reformi iz reformske agende bolno sporo i da je ta činjenica poznata svima, a posebnom onim državljanima BiH koji su ipak odlučili “glasati svojim nogama”.

 

Podsjeća da prema podacima Svjetske banke 44,5 posto ukupne populacije BiH živi u inozemstvu što stavlja BiH na 15. mjesto u svijetu kada je riječ o iseljavanju.

 

Preda se dotakao i odgovora bh. vlasti na Upitnik Evropske komisije. Kako kaže, rokovi se stalno postavljaju, a zatim se pomjeraju ističući da najnovije najave govore kako bi odgovori trebali biti poslani EU do kraja ove godine.

 

“To predstavlja znatno odgađanje ambicije zemlje za dobijanje statusa kandidata i zasigurno će imati utjecaja na vjerodostojnost BiH kao potencijalnog kandidata”, upozorava Preda.

 

On navodi da je predizborna kampanja u BiH počela 18 mjeseci prije održavanja parlamentarnih izbora što je rekord čak i za lokalne standarde. Ističe da je u takvim uvjetima okruženje podložno blokadama, napetostima i pričama o podjeli koje su postale pravilo političke igre u BiH.

 

Koaliciju na državnoj razini koju čine SDA, HDZ BiH, Savez za promjene i SBB nazvao je koalicijom koja počiva na neravnim nogama dodajući kako se koalicijski partneri ne mogu dogovoriti čak ni o velikim reformama.

 

Isto vrijedi i za FBiH (koaliciju čine SDA, HDZ BiH i SBB) dok u RS vlada napetost između autoritarnog SNSD-a i opozicije.

 

Podsjetio je da ni dvije godine nakon stupanja na snagu SSP-a parlamentarci u Parlamentarnoj skupštini BiH nisu uspjeli postići suglanost o Poslovniku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Parlamentarne skupštine BiH i Evropskog parlamenta jer predstavnici iz RS traže uvođenje entitetskog glasanja u Parlamentarni odbor.

 

“Došlo je vrijeme kada traženje kratkoročnih političkih dobitaka više nije prihvatljivo, niti opravdano građanima koji očekuju konkretne odgovore na njihove stvarne probleme. Dolazi vrijeme kada se mora okončati igra krivaca, kao i politička borba koja u BiH služi kao zamjena za viziju budućnosti”, ističe Preda.

 

Zaključio je da BiH u budućnosti ne očekuje ništa dobro ukoliko se političari ne počnu baviti zajedničkom vizijom, a to je pridruživanje Evropskoj uniji.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...