ŠAROVIĆ SE POHVALIO: „Dobili smo dozvolu za izvoz mesa peradi u EU“

Inspekcija za zdravlje, hranu, reviziju i analizu EU, koja je dala pozitivno mišljenje za izvoz mesa peradi na tržište EU nije kontrolisala samo proizvodne pogone, nego cijeli sistem, što podrazumijeva i rad državnih i entitetskih institucija, laboratorija i inspekcija, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

  • Vijesti

  • 09. Okt. 2017  09. Okt. 2017

  • 1

- Kao i u slučaju priprema za izvoz mliječnih proizvoda, i sada smo išli na prijavu manjeg broja kompanija, ali onih koje kvalitetom zadovoljavaju uslove EU. Primjera radi, kada smo krenuli za izvozom mliječnih prerađevina imali smo samo tri mljekare koje su dobile dozvolu, a sada ih već imamo 10 - dodao je Šarović.

Prema njegovim riječima, dobijanjem dozvole za izvoz mesa peradi BiH se svrstala u vrh zemalja koje su osposobljene da izvoze i najosjetljivije namirnice na tržište EU.

Dodao je kako je naredni zadatak kojeg je ovo ministarstvo preuzelo na sebe izvoz svih vrsta mesa na tržište Ruske Federacije.

Ministar Šarović je napomenuo kako trenutna proizvodnja mesa peradi i prerađevina od ove vrste mesa iznosi oko 10.000 tona godišnje, da je to jedna od rijetkih poljoprivrednih grana u kojoj više proizvoda izvozimo nego što uvozimo, te da su potencijali ove oblasti da možemo proizvoditi 15.000 tona godišnje. Prevashodno tržište, nakon konačnog dobijanja dozvole za izvoz u zemlje EU, bit će Hrvatska.

- Ne očekujem da će Hrvatska ovaj put praviti probleme, ili tražiti dodatne inspekcije prije dobijanja dozvole, kao što je to bio slučaj kada smo dobili dozvolu za izvoz mliječnih prerađevina - dodao je Šarović.

Direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba je pojasnio postupak dodjele dozvola domaćim kompanijama za izvoz u EU. Kada inspekcija iz Dablina sačini konačan izvještaj sa preporukama, te nakon što on bude prihvaćen u svim zemljama članicama, BiH bi se trebala naći na listi država izvoznica. Nakon što se to desi, rješenja za izvoz će, zapravo, izdavati Ured za veterinarstvo BiH, koje će tako postati institucija sa odobrenjem EU za izdavanje ovih dozvola.

Prve dozvole dobit će kompanije koje su sada prekontrolirane, a to su "Ovako", "Brovis", "Madi" i "Agreks". Nakon toga će, kako budu ispunjavale uslove, na red dolaziti i druge firme iz BiH. Podsjetio je da je do sada zahtjeve za dobijanje dozvola zatražilo 15 firmi iz naše zemlje.

- Kada su inspektori iz EU bili u BiH 2012. godine naveli su 12 preporuka koje trebamo ispuniti. Dvije su se odnosile na proizvodnju konzumnih jaja. Od ostalih 10 mi smo do sada u potpunosti ispunili osam, a preostale dvije možemo realizirati u naredne tri sedmice, dok čekamo konačan izvještaj. Što se tiče izbora kompanija koje će sada dobiti dozvolu, na naš poziv prošle godine je došao ekspert EU i pregledao je stanje u svim firmama koje su podnijele zahtjev. Nakon pregleda stanja on je odredio koje kompanije su najbliže ispunjavanju uslova - naglasio je Kalaba.

Dodao je i kako nadležne laboratorije u BiH prije pet godina nisu imale niti jednu akreditovanu metodu za kontrolu kvalitete mesa peradi, a sada u potpunosti ispunjavaju sve uslove koje postavlja EU.

Što se tiče izvoza konzumnih jaja, za sada je firma "Agreks" najbliža ispunjavanju dozvole i na tom projektu će se raditi u narednom periodu.

(faktor.ba / SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...