TORTA KOJU SVI VOLIMO: Recept za havanu sa višnjama; sigurno niste ni znali da ju je tako jednostavno napraviti

Na vrh, ako je u pitanju šerpa, staviti petit keks, a ako je kalup - onda na dva dijela 

  • Gastro

  • 11. Okt. 2017  11. Okt. 2017

  • 0

Jako jednostavna torta za napraviti. 

 

SASTOJCI

 

Za posipanje:

 

750ml tegla kompota od višanja

dvije kašike gustina

5 do 6 kašika šećera

 

Krema:

 

1l mlijeka

250g šećera

tri želatina (10g)

1l tečnog šlaga

 

Podloga:

 

petit keks

Za podlogu se, dakle, umjesto kore može koristiti petit keks. 

 

PRIPREMA

 

Za posipanje:

Ocijediti višnje iz kompota, pa u onu vodu od kompota dodati šećer i kad provri dodati gustin. 

Kuhati uz stalno miješanje dok se ne dobije fina glatka masa. 

Kad je kuhano dodati višnje i koristiti kao posip, s tim da ne dozvolite da se potpuno ohladi (onako mlakasto sipajte).

Krema:

U mlijeko staviti šećer i pustiti da provri.  Za to vrijeme rastopiti želatinu po uputstvu sa kesice. Kada je mlijeko provrilo, sasuti želatinu i još malo miješati, ali ne da vri. 

Skinuti i ohladiti, prvo na sobnoj temepratupi zatim staviti u frižider i pustiti da se želatina stvrdne (vremenski, otprilike 2-3 sata). 

Kad se želatina stvrdla, posebno izmiksati slatko vrhnje i dodati mu smjesu sa želatinom, pa miksati još jedno 15 minuta.

Podijeliti smjesu na tri jednaka dijela. 

U šerpu koju ste obložili PVC folijom, ili u kalup za torte, redati bijelu masu i dodati jedan dio posipa koju ste isto podijelili na tri dijela. Tako do kraja. Na vrh, ako je u pitanju šerpa, staviti petit keks, a ako je kalup - onda na dva dijela. 

Ostavite u frižider (najbolje je da prenoći), ali ako vam se žuri može se izvaditi i nakon 3-4 sata. 

Izvadite tortu iz kalupa i ukrasite po želji.

 

Prijatno! 

 

(SB/Bosanskikuhar.ba)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...