VRIJEME JE ZA SOGAN DOLMU: Uz bosanski specijalitet "gastro-provod" je zagarantovan

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike, a uz nju se može servirati kiselo mlijeko ili pavlaka

  • Gastro

  • 12. Okt. 2017  12. Okt. 2017

  • 0

SASTOJCI:

 

600g crvenog luka

 

malo crvene paprike

 

malo sirćeta

 

400g pavlake

 

Za nadjev:

 

100g crvenog luka

 

400g mljevene junetine

 

80g riže okrugle

 

dvije kašike paradajz pirea

dvije kašike maslaca ili ulja

 

malo soli

 

malo bibera

 

jedno krupno jaje

 

PRIPREMA:

 

Podrezati vrhove na glavicama luka. Staviti glavice luka da se skuhaju u vodi, ali paziti da se ne prekuhaju. U vodu se može dodati malo sirćeta. 

Skinuti s peći, ocijediti toplu i naliti hladnu vodu. Pritiskanjem prstima istiskivati košuljice odnosno prstenove luka - dolme. Prvi sloj s ljuskom se odbacuje, a upotrebljavaju se drugi slojevi. 

Od jedne glavice luka dobije se više dolmi koje se pune nadjevom. Veće dolme se pune prstima, a manje čačkalicom, ili dezertnim nožićem.

 

Nadjev se priprema tako da se sitno isjecka crveni luk i izmiješa sa mljevenim mesom. Dodati biber, rižu, paradajz-pire, jaje, so i ulje. 

Sve dobro izmiješati. Punjene dolme luka se slažu u šerpu, zaliju toplom vodom tako da budu pokrivene, doda se malo sirćeta (ako se glavice nisu kuhale sa sirćetom), pritisnu tanjirom ili drugim poklopcem (onim od šerpe), te stave kuhati. 

U kuhanu dolmu se doda malo aleve slatke paprike.Uz dolmu se servira kiselo mlijeko ili pavlaka.

 

(Bosanski kuhar/Slobodna Bosna)

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...