BiH DOBILA DESET NOVIH NACIONALNIH SPOMENIKA: Evo koji su! (FOTO)

Članovi Povjerenstva donijeli su i dvije odluke kojima se utvrđuje da dva dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima – džamija u Oplećanima i džamija u Omerovićima koje se nalaze u Općini Tomislavgrad.

  • Kultura

  • 12. Okt. 2017  12. Okt. 2017

  • 0

Na šesnaestoj sjednici Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika proglašeno je deset novih nacionalnih spomenika.

Naime, na sjednici održanoj 11. oktobra 2017. godine, predsjedatelj Povjerenstva Goran Milojević i članovi Amir Pašić i Radoje Vidović donijeli su odluke o proglašenju sljedećih deset dobara nacionalnim spomenicima:

1. Povijesno područje – nekropola sa stećcima na lokalitetu Grebnice u naselju Drinsko, Općina Višegrad;

2. Povijesno područje – nekropole sa stećcima na lokalitetima Krstovi i Borike (Bare-Sudari) u naselju Bare, Općina Konjic;

3. Povijesno područje – Stari grad Kaštele, Općina Kiseljak;

4. Graditeljska cjelina franjevačkog samostana i crkve sv. Nikole Tavelića u Tomislavgradu, Općina Tomislavgrad;

5. Ambijentalna cjelina – Ulice Kralja Petra I Karađorđevića i Mladena Stojanovića u Banjoj Luci, Grad Banja Luka;


6. Graditeljska cjelina – Katolička crkva sv. Ilije proroka i Župna kuća u Solakovoj Kuli, Općina Konjic;


7. Graditeljska cjelina – mjesto i ostaci džamije sa mejtefom u Bandolu kod Guče Gore, Općina Travnik;


8. Povijesni spomenik – Munarica Kotlinog (Kotlevijinog) mesdžida u Mostaru; Grad Mostar;

9. Povijesno područje – Crkva sv. Roka u selu Trebimlje, Općina Ravno;

10. Graditeljska cjelina – Kapela Gospe Lipničke u Srednjoj Lipnici, Grad Tuzla.

Povjerenstvo je na protekloj sjednici donijelo zaključak da se “Povijesno gradsko područje Počitelja“ uvrsti na Listu ugroženih spomenika, zbog oštećenja na pojedinačnim spomenicima unutar povijesnog područja. Lista ugroženih spomenika predstavlja listu prioriteta koje utvrđuje Povjerenstvo, a za koje je potrebno provesti aktivnosti neophodne za njihovo spašavanje te na taj način spriječiti njihovo potpuno uništenje. Na Listi ugroženih spomenika trenutačno se nalazi 79 dobara.

Članovi Povjerenstva donijeli su i dvije odluke kojima se utvrđuje da dva dobra ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima – džamija u Oplećanima i džamija u Omerovićima koje se nalaze u Općini Tomislavgrad.

BiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenika BiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenikaBiH dobila novih deset nacionalnih spomenika

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...