PILE NA BASKIJSKI NAČIN: Recept za savršeni nedjeljni ručak

Operite pile i isijecite ga na komade. Onda komade propržite na ulju kome ste dodali sjeckani bijeli luk 

  • Gastro

  • 15. Okt. 2017  15. Okt. 2017

  • 1

SASTOJCI:

 

jedno pile

dvije crvene paprike babure

dvije zelene paprike babure

četiri paradajza

šest glavica luka

dva čehna bijelog luka

100ml bijelog vina

malo soli

malo bibera

50ml ulja

malo peršunovog lista

jedan list lovora

malo ruzmarina

 

 

PRIPREMA:

 

Operite pile i isijecite ga na komade. Onda komade propržite na ulju kome ste dodali sjeckani bijeli luk. 

Stavite meso u vatrostalnu posudu, dodajte začine, poslite, pobiberite, nalijte vino, pokrijte posudu i krčkajte oko 20 minuta.

U međuvremenu stavite paprike na toplu ringlu i kada se kožica odvoji, svaku papriku uvijte u komad navlaženog papira. 

Stavite paradajz u kipuću vodu 1 minut, oljuštite i izvadite sjeme. Isjeckajte crveni luk i izdinstajte na ulju dok ne postane staklast. 

„Odvijte“ paprike i oljuštite ih, isjecite na komade i dodajte luku. Poslije 10 minuta dodajte paradajz, posolite, pobiberite i krčkajte oko 15 minuta. 

Prelijte pile ovim umakom, dobro promiješajte i sve zajedno kuhajte još dvadesetak minuta, ili dok meso ne omekne.

 

Prijatno!

 

(Bosanski kuhar/Slobodna Bosna)

 

 

 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...