ALMIR TERZIĆ: Potrebno je odrediti što je prioritet, izmjena Izbornog zakona ili izmjena Ustava

U BiH postoje sasvim različita tumačenja presuda Ustavnog suda BiH, Evropskog suda za ljudska prava, i zaključaka Venecijanske komsije, a ulazimo u predizbornu godinu gdje će svako pokušavati da izvuče befenite od političke priče, a ni Vijeće Evrope nije pojasnilo na što misli, da li pod time podrazumijeva obustavu postupka kojeg je podnio klub hrvatskog naroda, i da se u ovom trenutku treba razgraničiti šta je prioritetno, izmjena Izbornog zakona ili izmjena ustava, kazao je za TV1 politički analitičar Almir Terzić.

  • Politika

  • 17. Okt. 2017  17. Okt. 2017

  • 0

Malo je zbunjujuća poruka koja je odaslana iz Vijeća Evropske unije, s obzirom da su odustali od ispunjavanja tog kriterija i provođenja presude Sejdić - Finci, i rekli su da se to stavlja u drugi plan a da su ekonomske reforme prioritet, smatra Terzić.

"Bez rješenja političkih pitanja ova zemlja neće moći krenuti naprijed, ma koliko govorili da su ekonomske reforme te koje će donijeti dobro. I kada se krenulo u ekonomske reforme zapali smo u političke krize, jer sve vrijeme se vraćamo na te političke kriterije", dodao je.

On ističe da bi bilo dobro da Vijeće nije pojasnilo na što misli, da li pod time podrazumijeva obustavu postupka kojeg je podnio klub hrvatskog naroda, i da se u ovom trenutku treba razgraničiti šta je prioritetno, izmjena Izbornog zakona ili izmjena ustava, što su dvije različite kategorije oko čega se Vijeće nije izjasnilo nego su opet ostali nedorečeni.

Naglasio je da u BiH postoje sasvim različita tumačenja presuda Ustavnog suda BiH, Evropskog suda za ljudska prava, i zaključaka Venecijanske komsije, a ulazimo u predizbornu godinu gdje će svako pokušavati da izvuče befenite od političke priče - hoće biti izmjene izbornog zakona ili ustava.

Terzić smatra da u tome smislu prijedlozi HDZ-a nisu dobri, prvenstveno kada je riječ o izboru članova Predsjedništva, i da se to pitanje treba rješavati na tragu Aprilskog paketa, ali HDZ je nametnuo tu priču iako presuda Ustavnog suda ne govori o tome, međutim ono što je sigurno, dodaje Terzić, morat će se primijeniti odredbe na osnovu popisa iz 2013.godne.

Govoreći o onemogućavanju konstitutivnostI Srba u HNK, Terzić je kazao da HDZ čini nesagledivu štetu ne provodeći odluku Ustavnog suda a isto vrijeme traži da se poštuju odluke tog suda kada njima odgovara.

"Svoju politiku neprincipijelnosti HDZ pokazuje na uskraćivanju prava srpskom narodu u HNK da imaju svoje predstavnike, i oni na neki način čine zločin prema srpskom narodu u HNK a u isto vrijeme očekuju da se to poštuje kada su oni u pitanju na nekim drugim razinama", naveo je.

Terzić je za TV1 komentarisao i održane izbore u Makedoniji, kazavši da je Makedonija krenula jednim dobrim kursom nakon parlamentarnih izbora kada su socijaldemokrati napravili dobar rezultat i očito je da Makedonci ne žele biti taoci određenih struktura koje im onemogućavaju pristup EU i NATO-u.

"Makedonci su odlučili reći NE takvoj politici i žele krenuti putem razvoja i prosperiteta i bolji život, te prema porukama iz Brisela mislim da su na dobrom putu da naprave pomake", kazao je.

Također, Terzić je analizirao i protekle izbore u Austriji, ocijenivši da za nas u BiH postoji razlog za strah.

"Sebastian Kurtz počinio je strašnu nepravdu prema BiH optužujući je za razne vidove esktremizma, i očekujem da, ako već neće da bude zagovornik takve politike, da se u najmanju ruku izvini BiH, i kaže da je to radio u svrhu predizborne kampanje. Ukoliko zaista misli da provodi takvu politiku onda i Evropa treba da strahuje od takvih ljudi. Mislim da bi pojava Viktora Orbana u Beču daleko više uzdrmala Evropu nego što je to bilo u Budimpešti", kazao je Terzić.

Komentarišući političku situaciju u manjem bh entitetu, Terzić je naveo da nijedan od dva glavna bloka ne radi ni u interesu naroda niti u interesu RS-a, pa čak ni opozicija koja po pitanju usvajanja akciza ne gleda interes građana nego prije svega ulaže napore da vladajuća koalicija u RS ne dobije novac.

"Ukoliko se nastave ova trvenja a ponovo se pominje neki referendum, desit će se isto ono što se desilo nakon referenduma oko 9.januara, u suštini ništa. Mislim da birači trebaju prepoznati te stvari i kazati i poziciji i opoziciji da neće niko dobiti podršku ako ne bude radio u interesu građana i da ih igre u dnevno-političke svrhe ne zanimaju, kao što su to na kraju krajeva rekli Makedonci", zaključio je Terzić.

(vijesti.ba / SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...