VRIJEME JE ZA NEŠTO „NA KAŠIKU“: Napravite domaću čorbu od graška i junetine prema našem receptu

Jednostavno jelo gotovo je za 90 minuta, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 19. Okt. 2017  19. Okt. 2017

  • 0

Sastojci

 

1 veći poriluk

500 g sitno isječenih junećih šnicli

3 češnja češnjaka

1/4 celera

3 mrkve

1 veliki krumpir

700 gr smrznutog graška

1 konzerva paradajz pelata (400gr)

1 velika žlica tapioka škroba

100 g kiselog vrhnja

topla voda

ulje

sol, papar, sušena mirođija, peršin, začinska mješavina sušenog povrća, slatka mljevena crvena paprika

 

Priprema

 

Poriluk sitno isjeckati i dobro isprati.

 

Meso isjeći na komade veličine zalogaja.

Šepnjak sitno isjeći. Mrkvu na kolutove, a celer i krumpir isjeći na kocke srednje veličine.

 

U lonac u kome ćete kuhati čorbu uspite ulje, te stavite poriluk da se dinsta.

 

Dodati meso i dinstati dok meso ne posvjetli. Nakon nekoliko minuta dodati celer i mrkvu. Dinstati sve zajedno  10-ak minuta, te zaliti toplom vodom ili juhom.  Kuhati oko pola sata.

 

Ubaciti krumpir, grašak, paradajz pelato isječen na sitnije, sušeno začinsko povrće i sitno isjeckani češnjak. Dosuti vodu ili juhu. Kuhati dok sve lijepo ne omekša.

 

Razmutiti tapioku, mljevenu začinsku crvenu papriku, vrhnje i malo vode u šalici. Sipati u čorbu koja blago vri i miješati da se lijepo zgusne. Na koncu čorbu začiniti  solju, paprom, peršinom i mirođijom. Pustimo da kuha još nekoliko minuta i čorba je gotova.

 

Dobar tek!

 

(SB/Coolinarka)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...