DENIS ZVIZDIĆ: „Ako ne riješimo pitanje akciza, EBRD će novac proslijediti drugim zemljama u regiji“

Komesar za politiku susjedstva Johannes Hahn upozorio je predsjedavajućeg Vijeća ministara da će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) preusmjeriti novac namijenjen za projekte u izgradnji autoputeva i puteva u BiH u druge države regiona ako do početka novembra ne budu usvojene izmjene Zakona o akcizama, kojima se akcize na gorivo povećavaju za 15 feninga po litru.

  • Politika

  • 19. Okt. 2017  19. Okt. 2017

  • 3

- Još uvijek nemamo precizne informacije o tome koji bi projekti bili dovedeni u pitanje, ni o kojem se iznosu radi. Nama je cilj da dobijemo sva sredstva koja nam stoje na raspolaganju kako bi izgradili putnu infrastrukturu, jer smo veoma loše cestovno povezani, ne samo sa zemljama u regionu, nego i unutar sebe. Međutim, nije mi jasno da je Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje usvojio prijedlog izmjena koji nema podršku u Parlamentu. Za ovakav prijedlog se ne mogu naći 22 ruke u Parlamentu koji će ga podržati - kazao je Zvizdić novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da je obavio konsultacije sa svim strankama koje imaju svoje zastupnike u državnom Parlamentu.

- Jedinstven stav svih je da se mora sačiniti takav prijedlog koji će osigurati transparentno trošenje novca, odnosno da se tačno zna da će 10 feninga po litru biti uplaćeno na račune za izgradnju autoputeva, a pet feninga po litru za izgradnju puteva. Ovako kako je sačinjen prijedlog predviđa povećanje općih akciza, koje bi se trebalo "slijevati" u budžete i a onda vlade, ako to budu željele, usmjeravaju novac u cestogradnju. Međutim, zastupnici traže da zakon bude koncipiran tako da usmjeravanje novca u cestogradnju ne zavisi ni od ministara, ni od premijera, ni od vlada, nego da se osigura njegovo direktno prosljeđivanje javnim preduzećima iz ove oblasti. Zbog toga mi nije jasno da je UOUIO pripremio jedini prijedlog koji nema ničiju podršku. U narednom periodu ćemo nastojati doći do prijedloga izmjena koje bi mogle dobiti podršku, a vjerujte mi, radi se o tome da se moraju promijeniti samo dvije rečenice u predloženim izmjenama - naglasio je Zvizdić.

Govoreći o Rezoluciji NSRS-a o vojnoj neutralnosti RS-a, rekao je da je ona pravno nevažeća, jer entiteti nemaju pravnu nadležnost da provode referendume u vezi sa ovakvim pitanjima, kazao je Zvizdić.

- Iz RS-a su često stizale optužbe o preuzimanju nadležnosti od entiteta na državu. Sada bi i mi iz državnih institucija mogli uputiti takve optužbe da RS pokušava preuzeti nadležnosti od države BiH. Uostalom, sva tri ustava, državni i entitetski, jasno kažu da je vođenje vanjske politike u isključivoj nadležnosti države BiH i njenih institucija - dodao je Zvizdić.

Zvizdić je nakon sjednice Vijeća ministara BiH rekao da se trenutno aktivno radi na tome da se na najmanju mjeru svede broj neusaglašenih odgovora na pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

- Prvobitne procjene su govorile da će ostati neusaglašeno oko 10 posto odgovora. Međutim, već sada je vidljivo da će taj nivo neusaglašenih odgovora biti daleko manji - kazao je Zvizdić, podsjećajući kako je već počelo prevođenje odgovora za prvih 17 oblasti iz Upitnika.

Dodao je i kako očekuje da će odgovori biti pripremljeni i prevedeni uskoro, kako bi se oni mogli do kraja godine poslati u Brisel.

U svom obraćanju osvrnuo se i na pismo hrvatskog premijera Andreja Plenkovića u vezi sa izgradnjom Pelješkog mosta, ponovivši stav kako BiH, prema Međunarodnoj konvenciji o pravima mora, ima pravo na koridor, odnsono neometan pristup otvorenom moru.

- Mislim da bi u ovom trenutku bilo najbolje cijeli postupak vratiti u domen struke. Zbog toga će moj prijedlog biti da se formira stručna komisija, koja će se sastojati od stručnjaka iz obje države, koja će pripremiti prijedlog za rješavanje ovog pitanja u skladu sa međunarodnim standardima i konvencijama - pojasnio je Zvizdić.

Napomenuo je kako se do sada ovim pitanjem bavila, barem što se naše zemlje tiče, Komisija za granice BiH.

- Ono što sada predlažemo je da se formira tim eksperata iz obje države, ali koji će raditi pod supervizijom Evropske komisije, kako bi se osiguralo poštivanje svih međunarodnih standarda kada je u pitanju razgraničenje i osiguravanje slobodnog pristupa BiH otvorenom moru. S druge strane interes Hrvatske je izgradnja Pelješkog mosta. Mi nemamo ništa protiv toga, ali pod uslovom da se time ne ugrožavaju prava BiH. Zbog toga ćemo, tek kada stručno tijelo, pod nadzorom Evropske komisije, sačini svoj prijedlog, moći vidjeti da li su ova dva interesa u koliziji - izjavio je Zvizdić.

(SB / faktor.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...