NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU: Odmah prestanite konzumirati ovih 10 sastojaka, uzrokuju teške bolesti i RAK

Postoje  E-sastojci  koje bi svakako trebalo izbjegavati

  • Zdravlje

  • 22. Okt. 2017  22. Okt. 2017

  • 0

To su umjetno dobiveni aditivi koji imaju toksično djelovanje, a koriste se da bi produžili rok trajanja namirnica i smanjili cijenu njihove proizvodnje. 

 

O vrstama E-sastojka i njihovoj zdravstvenoj prihvatljivosti na globalnoj razini odlučuju Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i UN.

 

Na europskoj razini njihova je kontrola pod nadzorom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA).

Odredbe ove agencije moraju se poštivati i provoditi u svim zemljama Europske unije.

U Republici Hrvatskoj Pravilnik o prehrambenim aditivima donosi Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, a isti se temelji upravo na propisima Europske agencije za sigurnost hrane.


10 aditiva koje obavezno treba izbjegavati


E102 – tartrazin

Ovaj aditiv se povezuje s hiperaktivnošću kod djece.

Može izazvati alergijske reakcije, a kod onih koji pate od astme, rinitisa i urtikarija može pojačati simptome bolesti.

 

Sadrže ga proizvodi poput gorušice, marmelada, želea, marcipana, gaziranih pića, krema u prahu, juha, sladoleda, žvakaćih guma.


E122 – azorubin

Ovo je još jedan sastojak koji može uzrokovati hiperaktivnost kod djece, ali i alergijske reakcije kod mlađih naraštaja i odraslih.

 

Sadrže ga proizvodi kao što su slatkiši, jogurti, gotove juhe, marmelade, džemovi, želei.


E129 – allura crveno AC

Ovo crveno bojilo je također potencijalni uzročnik hiperaktivnosti i alergija.

Naširoko se koristi kao boja za hranu, u grickalicama, umacima, juhama, sokovima, dekoracijama i preljevima za torte i kolače.


E621 – natrijev glutamat

Ovaj aditiv se koristi kao umjetno sladilo te za pojačavanje arome u širokom spektru proizvoda.

Može uzrokovati simptome kao što su umor, glavobolja, mučnina, vrtoglavica, grčevi, bol u mišićima, lupanje srca, bol u prsima, osip.


E951 – aspartam

Osnovna uloga ove tvari je zaslađivanje namirnica.

Često je prisutan u dijabetičkim proizvodima kao što su deserti, proizvodi sa smanjenim udjelom masnoća i šećera te u grickalicama i slatkišima.

Utvrđeno je da doprinosi pogoršanju simptoma kod osoba koje pate od PKU (fenilketonurija).

Kod zdravih osoba može izazvati mučninu i glavobolju.


E211 – natrijev benzoat

E211 se nalazi u proizvodima kao što su umak od soje, preljevi za salatu, slatkiši i bezalkoholna pića.

Studije su otkrile da je povezan s hiperaktivnošću kod djece, a dokazano je i da može izazvati reakcije kod ljudi koji imaju alergijske bolesti ili astmu.


E151 – briljant crno BN

E151 je oblik crne sintetičke boje koja se koristi kao boja za hranu u nekim proizvodima.

Kao i brojni drugi aditivi i on se dovodi u vezu s alergijskim reakcijama.


E213 – kalcijev benzoat

Ovaj proizvod se koristi kao konzervans za produljenje roka trajanja hrane i pića.

Kod osoba koje boluju od astme, urtikarije te kod osoba osjetljivih na aspirin može uzrokovati alergijske reakcije. Postoji sumnja da ima kancerogena svojstva.


E952 – ciklamat

Koristi se kao umjetni zaslađivač hrane i pića, a posebno je zastupljen u proizvodima za dijabetičare.

Ovaj spoj je potencijalni uzročnik bolesti testisa, a povezuje se i s pojavom raka, osobito raka mjehura.


E240 – formaldehid

E240 je bezbojni plin, koji se koristi u obliku vodenog rastvora – formalina.

Upotrebljava se u proizvodnji sireva, želea, marmelada, slatkiša i mliječnih proizvoda.

Dovodi se u vezu s tegobama kao što su umor, glavobolja, krvarenje iz nosa te s pojavom malignih tumora.


Jesu li svi E-sastojci opasni?


Za sve one koji strahuju od E-brojeva, odnosno od prisutnosti aditiva u hrani, treba naglasiti činjenicu da nisu svi aditivi štetni.

 

Neki od njih su sigurni i potpuno bezopasni za zdravlje čovjeka.

To su u prvom redu aditivi prirodnog porijekla koji mogu biti biljni, aditivi iz mikroorganizama i mineralni aditivi.

 

Prema mišljenju nutricionista i drugih stručnjaka za korištenje su sigurni: pektin, lecitin, vitamini, minerali, limunska kiselina, mliječna kiselina, alginati, prirodne arome, prirodne boje, kazein, laktoza, prirodni vanilin.

 

(SB/Alternativa)

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...