VODEĆI HRVATSKI NOVINAR O IZETBEGOVIĆU, ERDOGANU, "AMANETU": "Svaka država, pa i BiH, je vlasništvo građana, a ne njenih liidera"!

I prekjučer je u Prijepolju neki mahnit napao muslimana Bošnjaka, urlajući: "zaklat ću te, Turčine!" Jesmo li na toj razini da Bošnjacima niječemo nacionalnu samobitnost, da im na silu nalazimo matičnu naciju i tako ih svodimo na manjinu u njiihovoj domovini?

  • Društvo

  • 23. Okt. 2017  24. Okt. 2017

Piše: INOSLAV BEŠKER ("Jutarnji list")

Jedna u najmanju ruku nespretna izjava Bakira Izetbegovća i jedna u najmanju ruku nekorektna izjava Recepa Tayyipa Erdogana uzbudle su duhove na Balkanu, a istodobno dodatno otvorile pitanje o nakanama Turske Republiike i njezinog predsjednika kako spram Balkana, tako spram islama i muslimanskog svijeta.

Iztebegović, bošnjački član diskriminiirajućeg Predsjedniištva Bosne i Hercegovine (rezerviranoga, naime, samo za Bošnjake, Srbe i Hrvate, zaključanoga za Židove, Rome i ine) izjavio je u četvrtak da je njegov otac, Alija Izetbegović, (umro prije 14 godina, dok je, također bio bošnjački član Predsjedništva) na samrti ostavio Bosnu u Hercegovinu u amanet Erdoganu, jednom od posljednjih posjetitelja.

U Srbiji su i inače korektni mediji izraz amanet "preveli": B92 je u najavi javio da je Alija ostavio Erdoganu Bosnu i Hercegovinu "na čuvanje".

Poskočiili su srpski političari u Bosni, Mladen Ivanić, srpski član Predsjednštva, smjesta se retorčki zapitao: "Zamislite da smo rekli da BiH ostavljamo Miloševiću?" Još je oštrijii bio Dodik, predsjednik Republike Srpske, političar sa mnogim priijateljima u Zagrebu, ali njegove podvale je zdravije ne citirati.

Bakir se nespretno branio da se cjepidlači, jer da ostaviti u amanet ne znači ostaviti u nasljeđe, naime da "što je amanet nego briga".

AMANET MOGA OCA

E, pa nije. Najopsežniji rječnik bosanskog jezika navodi da je amanet "zavjet, povjerenje, preporuka, svetinja". Novi zavjet (Novum testamentum) jamačno nije neka "briga", nego jasna obaveza, kao i svaki zavjet, testament. A Bosna i Hercegovina, kao ni bilo koja druga zemlja (nacionalna, ili subnacionalna, mononacionalna, ilii višenacionalna, itd.) nipošto nije prćija svog državnog poglavara (kao što je mnila bosanska kraljica u izgnanstvu Katarina Kotromanović, ostavljajući Bosnu u naslijeđe papi, utoliko lakše što su je već osvojili Turci) nego je u suverenu posjedu svojih stanovnika, koji su ju, kako je umno formulirao poglavica Seaetle, "uzajmili od svojh potomaka".

Ima amanet, vidjesmo, i šira značenja, pozdrav "allahimanet" niije ništa drugo nego "zbogom" (ako baš hoćete: s preporukom Bogu, otpriilike s istom nakanom kao srpska zdravca "spasibog". (prijevod na zahtjev).

No, Bakir Izetbegović je dalje od lingviste, nego ja od hodže. Inače ne bi, dan kasnije, među muslimanskim izumima naveo i sapun, pitajući se, retorički i pomalo rasistički, "kako bi Europljani prali ruke bez sapuna i slično". Evo za njega mali domaći rad: kako to da je sapun latiinizam s praindoeurospkim korijenom? Pa tako i diijalektalni hercegovački "safun"?

Pa kada se nevježa nabacuje terminima, makar i jednostavnim kao što je "amanet", valja mu pola oprostiti, jer vjerojatno ne zna šta uistinu govori. Ali za njega, kao i za Dodika ondje gdje je, odgovaraju oni koji su ih birali, Bog budale čuva u prometu, ne i u politici.

Erdogan, naravno, nije nevješt. Zna što i zašto govori. Pa je agencija Anadolu u subotu prenijela da je turski Predsjednik govorio o amanetu kojeg mu je na samrti ostavio ratni predsjednik Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović i naglasio da "Turska, naravno, nikada neće zanemariti Bosnu i Hercegovinu". Preciizirao je da je Izetbegovća pohodio u bolnici dan prije njegove smrti i da mu je samrtniik rekao: "Tayyipe, vi ste potomci sultana Fatiha (Osvajača, tj. Mehmeda II) ovaj prostor je vama u amanet, zato ga čuvajte"...

Istinabog, turski Predsjednik postavlja "amanet" na civilizacijusku, a ne na državnopravnu razinu. Govori o Izetbegovićevom ocu kao "jednom od najvažnijih mislilaca našeg doba (i prešućuje da je i protiv njega , kada je umirao, bila pripremana optužnica u Haagu, kao i protiv dva mu ahbaba).

ERDOGAN, SULTAN, KALIF, ILI PADIŠAH?

Veli dalje Erdogan: ..."Činjenica da je rahmetli Alija Bosnu dao u amanet Turskoj, jeste manifestacija njegovog civilizacijskog horizonta". Kojega? Muslimanskog, očito. Dobro. Ali nastavlja: "Alija je vidio i znao da muslimani jedino jedinstveni, u zajedništvu i solidarno jedni s drugim, mogu ostvariti vlastitu civilizacijsku misao".

Koja je to civilizacijska misao? Napor na Božijem putu koji je zahtijevan od muslimana (tj.onih koji se podvrgavaju Bogu) okupljenih u "majčinskoj zajednici" "umma" /"umm" je majka/ da bi zavladala "Božija prava" (huquq Allah) na ovome svijetu.

Ništa novo ni sablažnjujuće osim pitanja: što je Erdogan da bi sa te platforme govorio o svojoj obavezi prema Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj uz Bošnjake žive i Srbi i Hrvati, Židovi (gotovo "očišćeni"), i Romi, a ima iih još? Je l Sultan, kako mu tepaju po Turskoj, je li kalif, poglavar pravovjernih? Je li čovjek doma?

Ili govori kao predsjednik Turaka?

I prekjučer je u Prijepolju neki mahnit napao muslimana Bošnjaka, urlajući: "zaklat ću te, Turčine!" Jesmo li na toj razini da Bošnjacima niječemo nacionalnu samobitnost, da im na silu nalazimo matičnu naciju i tako ih svodimo na manjinu u njiihovoj domovini? Ako je i od padišaha-previše je, ako je od hrvatskog saveznika u NATO, nedopustivo je(ali to bii prva morala reći Predsjednica, ova domaća)


Nešto mi na um pada Mažuranić: "džilitnut se, ne pogodit cilja".

loading...

Vezane vijesti

trenutak ...