GUVERNER CENTRALNE BANKE SENAD SOFTIĆ: "Mi smo umjereno zadužena zemlja, vanjski dug redovno servisiramo"

Centralna banka Bosne i Hercegovine proslavila je 20 godina postojanja, a gost na N1 televiziji bio je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH

  • Ekonomija

  • 24. Okt. 2017  24. Okt. 2017

  • 0

Bosna i Hercegovina kao suverena država osnovala je svoju prvu Centralnu banku 1997. godine, a njen mandat je da provodi monetarnu politiku u cijeloj zemlji u okviru aranžmana poznatog kao "currency board", koji je bio garantovan ustavom BiH.

"Najvažniji rezime za ovih 20 godina je da smo izrasli u kredibilnu instituciju, da brinemo o monetarnoj politici, da smo doprinijeli stabilnosti", naveo je Softić.

Rekao je kako je Centralna banka uzela u potpunosti učešće u procesu evropskih integracija i da su među prvim odgovorili na dio iz Upitnika koji je bio njima namijenjen.

"Mi imamo i kontinurianu saradnju sa zemljama članicama centralnih banaka, koje su već u sistemu evropskih banaka, kako bismo razmijenili iskustva o EU", kazao je te naveo kako iz Centralne banke dostavljaju podatke Eurostatu, kako su ravnopravni član iako nisu pridruženi član Evropske banke.

O stanju bankarskog sektora u BiH je rekao da je dosta dobro i da je iznad prosjeka.

"Profitabilan je bankarski sektor, bilježimo rast kreditnih aktivnosti, došlo je do značajnoj pada nekvalitetnih kredita i pada kamatna stopa", komentarisao je guverner Centralne banke BiH.

Na pitanje da li smo konkuretni pojedinačno ili u saradnji sa zemljama regiona je rekao: "Mi smo mala i otvorena ekonomija tako da ne možemo značajno uticati na izlazak na velika svjetska tržišta. Mi ustvari trebamo posmatrati BiH kao dio regiona, ne izolovano, pogotovo u smislu transportnih zajednica. To je neophodno kako bismo pokušali napraviti iskorak prema inostranstvu".

Upitan je i koji je problem Zakona o akcizama sa ekonomskog aspekta, te je istakao kako je problem politički.

"Niko taj Zakon ne tretira ekonomski. Akcize su namijenjene da bi potpomogle infrastrukturu koja je neophodna. Namijenjene su razvoju i ostalih privrednih aktivnosti, i preduvjet je povoljni kreditni aranžman sa drugim finansijskim institucijama gdje svi čekaju na usvajanje Zakona o akcizama. Ja tvrdim da nam treba taj zakon, ali da ga treba posmatrati sa ekonomskog aspekta", naglasio je.

Kazao je i kako je u BiH primijećen rast GDP-a, pad nezaposlenosti, da je javni dug na nivou dozvoljenog.

A o tome koliko smo zaduženi je kazao: "12 milijardi kao država smo zaduženi i zaduženost je manja za 50 miliona u odnosu na prošlu godinu. U granicima kako se mjeri, mi smo umjereno zadužena zemlja. Vanjski dug mi servisiramo redovno i bez teškoća. Otplata vanjskog duga nije dovedena u pitanje".

Dodao je i kako pokazatelji govore da su bh. građani zaduženi, ali da komercijalne banke dobro rade svoj posao, odnosno da ocjenjuju bonitet i da li taj građanin može da vrati kredit.

(N1 / SB)

loading...

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...