PRIRUČNIK GRAĐANIMA: Hrvatski portal napisao vodič za izbjegavanje vojnih vježbi

MORH poziva 18 tisuća vojno/radno sposobnih građana kako bi "ustrojili šest pješačkih pukovnija".

  • Regija

  • 25. Okt. 2017  25. Okt. 2017

  • 0

Po objavi ove informacije, prvo pitanje koje je mnogim građanima palo na pamet glasi: "Dobro, a kako to mogu izbjeći?"


Naime, od građana se očekuje da ostave svoj svakodnevni posao i pridruže se "smotriranju, priopćavanju rasporeda, obuci i osposobljavanju", a sve to bit će stimulirano novčanom naknadom od "čak" 150 kuna po danu. Iako iz MORH-a poručuju kako će građani dobiti ispričnice kojima bi opravdali izostanak s posla, pokušajte se staviti u kožu vašeg šefa ili šefice. Zamislite kako bi reagirali kad biste im rekli da iz ovih stopa morate ostaviti posao i otići raditi sklekove negdje u Slavoniju.

Kazne za neodazivanje - od 1000 do 5000 kuna

Pozivi su odaslani građanima koji su odslužili vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi. Ova obveza za muškarce traje do 55. godine starosti, a za žene do 50. godine. U listopadu i studenom ove godine planirane su vojne vježbe u vojarnama i poligonima u oko Splita, Zagreba i Osijeka.

Kako se vidi na pozivima koje su Indexu ustupili čitatelji, neodazivanje povlači odgovornost odredbama čl.119. st.1.1t.1. Zakona o obrani.

U tom članku, u stavku 1., piše kako će se novčanom kaznom od tisuću do pet tisuća kuna kazniti za prekršaj fizička osoba "ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu nadležnog tijela u vrijeme i na mjestu koji su naznačeni u pojedinačnom odnosno općem pozivu za sudjelovanje u vojnoj obvezi, radnoj obvezi, radnoj pomoći odnosno ustupanje materijalnog sredstva".

Nemojte platiti državi igranje rata

Iz maskirnog fitnesa možete se izvući tako da svoj zahtjev za odgodu vojne vježbe podnesete područnom odjelu za poslove obrane u roku od osam dana od dana primitka poziva za vojnu vježbu ili kada nastane razlog zbog kojeg se traži odgoda vojne vježbe.

Vodič za izvlačenje iz vojne pričuve


1. Čak ako ste već razvrstani, vojna vježba može vam se odgoditi zbog opravdanih obiteljskih razloga. Nije precizno definirano kojih.

2. Opravdani ste i u slučaju bolesti, sve do idućeg pozivanja nakon ozdravljenja. Nije precizno definirano koje bolesti, ali tražit će potvrdu od liječnika.

3. Ako se iz vašeg kućanstva u isto vrijeme poziva dvoje ili više članova, odgađa vam se vojno vježbanje. Također, ako se neki od članova vašeg kućanstva već nalaze na vojnoj vježbi ili na služenju vojnog roka, ne morate sudjelovati u ovome, sve dok se taj drugi član kućanstva ne vrati kući.

4. Ako u vrijeme vježbe polažete ispite, ne morate slušati kako muškarci u uniformama viču na vas. Također, ako vas MORH-ova obveza sprečava u završavanju nastavne godine, možete se izvući iz nje. Tražit će pisani dokaz sa studija.

5. Vojnoj vježbi ne morate prisustvovati ni u slučaju smrti ili teške bolesti u kućanstvu. Tražit će liječnički nalaz o teškoj bolesti ili izvod iz matice umrlih.

6. Elementarne nepogode i "druge nesreće" također će vas izvući iz vojne pričuve. Doduše, samo dok takvo stanje traje u kućanstvu (najdulje godinu dana).

7. Ako koristite rodiljni ili roditeljski dopust, ništa od vojne pričuve. Tražit će potvrdu ustanove zdravstvenog osiguranja.

8.Ako se namjeravate vjenčati, odnosno ako imate utvrđen datum za sklapanje braka u vrijeme održavanja vojne vježbe, slobodni ste od svih vojnih radosti. Barem do idućeg poziva.
Tražit će potvrdu od matičara ili vjerskog ureda.

9. "Vojna vježba koja traje dulje od tri dana može se iznimno odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen, dok takva potreba postoji, a najdulje za tri mjeseca."

Prevedeno, iz obveze višednevnog povlačenja po poligonu vas izvlači posao u državnoj službi. Ako ste kojim slučajem zaposleni kod privatnika, šef će se morati založiti za vas. Inače ćete platiti od tisuću do pet tisuća kuna.

10. Ako ste poljoprivrednik koji ima neodgodive poslove ili radove i ako vojna vježba traje dulje od tri dana, možete je odgoditi. Čak ne morate nužno biti poljoprivrednik. Možete se izvući i ako "samostalno obavljate gospodarsku djelatnost", a u vašem kućanstvu nema drugog člana sposobnog za privređivanje. Ovo možete gurati tri mjeseca.

11. Neće vas pozvati ni ako se u vašem mjestu pojavila zarazna bolest.

12. Prigovor savjesti

Ovo je vrlo vjerojatno najlakši i najelegantniji način za izbjegavanje vojne pričuve i vojske općenito.

Naime, članak 24. Zakona o obrani kaže kako je osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama, dopušten prigovor savjesti.

Što znači da, ako ne želite nositi pušku i obući uniformu, kažete kako ne želite nositi pušku i obući uniformu. I moraju vas poslušati.

Važno je znati da se prigovor savjesti ne odnosi samo na vojni rok, već i na bilo koje sudjelovanje u oružanim snagama ili vođenja u vojnim evidencijama.

Centar za mirovne studije detaljno je opisao cijelu proceduru i problematiku ovog pitanja, napravili su čak i šprancu izjave i zahtjeva za civilnu službu. Nju donosimo u nastavku teksta.

Možete ga uložiti bilo kad, a MORH ga ne smije odbiti

Uz to, zgodna stvar s prigovorom savjesti je ta što se može uložiti bilo kada. Možete ga podnijeti prije poziva na vježbu, nakon što vam stigne poziv, pa i za vrijeme vježbe.

Ne morate objašnjavati zbog čega ste protiv sudjelovanja u oružanim snagama, samo napišite da ga ulažete zbog moralnih/vjerskih razloga. Možete ga poslati poštom, a možete otići i osobno do Ureda za obranu.

Ako ga uložite, MORH vas ne može pozvati na vojnu vježbu jer bi tada kršio Ustav i Zakon o obrani.

(Index/ SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...