AKADEMIK EDIN ŠARČEVIĆ O VSTV-u: "Nedopustivo je da na čelu bude osoba koja se prethodno u Banjoj Luci ogriješila o zakon i moral!" (VIDEO)

Akademik Edin Šarčević, profesor na Pravnom fakultetu u Lepzigu i direktor Centra za javno pravo u Sarajevu, gostujući na Al Jazeeri kritčki je govorio o funkcioniranju pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, posebno problematizirajući rad Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH

  • Vijesti

  • 26. Okt. 2017  26. Okt. 2017

  • 3

Akademik Šarčević je kazao da je nedopustivo da je na čelu VSTV-a nalazi osoba (Milan Tegeltija) koja je priije toga  radeći u Općinskom sudu u Banja Luci, prema nalazima revizora Republiike Srpske, počinlla djela koja su "ispod profesionalnog i moralnog nivoa neophodnog za takvu funkciiju".

 

Komentiirajući zahtjev VSTV da se preispita ratna prošlost tužitelja i sudija u Tužiiteljstvu i Sudu BiiH, profesor Šarčević je rekao da se slaže sa takvim zahrjevom, ali da je neophodno da se ta provjera provede neselektivno i da se njom obuhvate sve sudije i tužiteljii u oba entiiteta i Distrktu Brčko. Pozvao se na praksu u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata,  kada su svi pravosudni radnici koji su  radiil u nacistčkom režimu bili udaljeni iza pravosuđa.

 

Komentirajući nedavnu oslobađajuću presudu Naseru Oriću i reakcije koje su uslijedile nakon nje, Šarčević je rekao da je dužnost Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća bla da stane u zaštitu  pravosuđa koje je izloženo linču poltke i  ulice, odnosno kako je rekao "rulje".  Dodao je da su dokazi koje je protiv Orića pribavilo Tužteljstvo bili obesnaženi u sudskom procesu.

 

Edin Šarčevć je kao velk problem naveo neprofresionalan rad značajnog broja tužitelja čije optužnce zbog nepripremljenosti i neprofesionalnosti "padaju" na sudu. Po njegovom mišljenju, u Tužiteljstvu BH ima veliki broj "tužitelja srednje generacije" koji nezavisno i profesionalno obavljaju svoj posao, a koji su sistemski zapostavljeni od strane Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća.

Cijeli razgovor sa akedemikom Edinom Šarčevćem, pogledajte ovdje.

 

 

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...