ZNATE LI ŠTA JE ZERDE?: Ovaj jednostavni hladni desert možete napraviti za 10 minuta

Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran i klinčići

  • Gastro

  • 26. Okt. 2017  26. Okt. 2017

  • 0

SASTOJCI:

 

240g riže

120g meda ili pola med, pola šećer

100g sitno isjeckanih ili mljevenih badema

četiri klinčića

malo šafrana

malo cimeta

 

PRIPREMA:

 

Skuha se riža, te se u toku kuhanja doda med, šafran i klinčići. 

Kada je riža kuhana, zerde se sipa u tanjire pa se pospe bademom i cimetom. Umjesto cimeta u prahu, može se dodati malo cimeta u kori u toku kuhanja.

Servira se hladno.

Podsjećamo, šafran je jedan od najskupljih začina na svijetu, budući da je za jedan gram potrebno ubrati 400.000 cvijetova.

 

Osim toga, kratka sezona cvjetanja od tri nedelje godišnje, kao i mukotrpno branje i proces proizvodnje, čine ga skupljim od drugih začina.

 

Iz svake lukovice šafrana u jednoj sezoni izraste dva do devet cvijetova ljubičaste do plave boje, od kojih svaki ima tri crveno-narandžasta tučka duga 25-30 mm.

 

Vrlo je aromatičan i namirnice boji u žuto. Ali, može i bez njega...

 

(Bosanski kuhar/Slobodna Bosna)

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...