ŠOTRIĆ O OBNOVI PARTIZANSKOG SPOMEN GROBLJA U MOSTARU: "Gradonačelnik Bešlić nema nijedan argument, sada sam još više motiviran"!

Predsjednik Odbora za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru Sergej Sergio Šotrić, uputio je pismo članovima Odbora za podršku obnovi kompleksa.

  • Društvo

  • 26. Okt. 2017  26. Okt. 2017

  • 0

U pismu navodi da su svi članovi već upoznati sa pismom koje je direktoru Agencije „Stari grad“ Mostar Miralemu Fajiću, uputio gradonačelnik Mostara (u tehničkom mandatu), Ljubo Bešlić, a u kome Fajića obavještava da on ne može izdati pismenu suglasnost na izbor predsjednika Odbora, službeno obavljen na sjednici održanoj u Agenciji Stari grad Mostar, dana 11.10.2017.godine.


“Kako možete uočiti, gradonačelnik Bešlić u svom pismu ne navodi niti jedan ozbiljan argument koji bi mogao biti prepreka izboru koji ste Vi napravili na sjednici Odbora, kada ste – dakle, svi prisutni članovi, jednoglasno, podržali prijedlog da ja, Sergej-Sergio Šotrić budem imenovan za novog predsjednika Odbora, nakon smrti ranijeg predsjednika, gospodina Radmila – Brace Andrića. Šta više, Ljubo Bešlić uopšte ne pominje da se on i lično - u razgovoru sa gospodinom Alijom Behramom, predsjednikom Udruženja građana „Mostarski krug“, javno založio da se Odbor za podršku obnovi kompleksa PSG što prije sastane i po vlastitoj procjeni, samostalno izabere novog presjednika. Sjetićete se da je upravo gospodin Behram, obrazlažući u ime Centra za mir Mostar prijedlog da ja, Sergej Šotrić budem imenovan na tu poziciju, naveo detalje tog razgovora u kome Bešlić nije našao ništa sporno da Odbor radi i djeluje potpuno samostalno i po savjesti svojih članova”, navodi Šotrić.

Šotrić članove Odbora obavještava da, kao legalno izabrani predsjednik Odbora, ne pristaje i ne prihvata zaključak iz pisma Ljube Bešlića, pogotovo imajući u vidu da je i sam Bešlić, kao i predstavnik UABNOR-a, bio uredno i na vrijeme obaviješten o sastanku Odbora, te imali priliku da o mom izboru, ili nekom drugačijem prijedlogu, iskažu svoj javni stav. Dodaje da bi se svako drugo rješenje moralo dogoditi na posebnoj sjednici Odbora, uz obavezno prisustvo i pružanje ozbiljnije argumentacije od strane gradonačelnika (u tehničkom mandatu), te dobijanja mogućnosti da svi članovi Odbora o ovome, potpuno samostalno i bez političkih pritisaka, zauzmu i iskažu vlastiti stav.

“Siguran sam takođe da dijelite moje mišljenje i stav da svako od Vas članova Odbora, sa tako ozbiljnim, kredibilnim i prepoznatljivim pojedinačnim karijerama i izgrađenim društvenim statusom, ne bi pristao da mu gradonačelnik u tehničkom mandatu – makar se zvao i Ljubo Bešlić, diktira ime i prezime osobe koja treba da bude izabrana za predsjednika. Poznato mi je, pa Vas podsjećam, da ste na isti način postupili - jednako samostalno i po vlastitoj savjesti, i kada ste za predsjednika Odbora svojevremeno izabrali gospodina Radmila Bracu Andrića”, navodi Šotrić.

Podsjeća također da Bešlić u svom pismu iznosi i tezu o tome da je„... dio kompleksa na kome se nalazi PSG nacionalizovan i izuzet od Biskupskog ordinarijata Mostar, kao i da na istom nisu u potpunosti riješeni imovinsko-pravni odnosi...“, što otvara potpuno druga pitanja o kojima je u ovom trenutku izlišno razgovarati, jer još nema zakona o restituciji.

“Međutim, Bešliću je ovo, kao i svima nama, dobro poznato pa se stav o „problemu parcele“ na kojoj se nalazi Partizansko spomen groblje može sagledavati i tumačiti kao njegova odluka da se sa obnovom ovog nacionalnog spomenika BiH i - dalje čeka”, piše Šotrić i dodaje:

Poštovani članovi Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, želim da Vas obavijestim da se - uz Vašu dobru volju, saglasnost i jednoglasan izbor na poziciji predsjednika - obavljen 11.10.2017. godine, osjećam i dalje legalno i legitimno izabranim predsjednikom Odbora i da ću u okviru svojih nadležnosti i u punoj koordinaciji sa svim članovima Odbora, raditi i djelovati u korist realizacije projekta koji nam je svima na srcu i u dosegu zajedničkog cilja – da Partizansko spomen groblje, kao neprevaziđena spomenička baština i nacionalni spomenik BiH, akcijom svih i na radost građana Mostara, naše države BiH, Evrope i svijeta, ponovo zasija punim sjajem. Želim da Vas obavijestim da smo proteklih dana startovali snažnu medijsku kampanju, sa ciljem komunikacije našeg projekta - obnove i trajne zaštite Partizanskog spomen groblja u Mostaru - širokoj javnosti u zemlji i inostranstvu. Val pozitivnih reakcija i poruka podrške, ali i ponuda konkretne saradnje i pomoći, trenutno nadmašuje moja najoptimističnija očekivanja.

On navodi da sva ova dešavanja nisu negativno uticala na njegov lični elan i entuzijazam da cijelog sebe uloži u uspjeh ovog projekta.

“Naprotiv, sada sam još više motiviran!”, piše Šotrić.

sergio-sotric-faksimil

(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...