STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Jedemo ih za doručak, a nismo niti svjesni koliko nam ŠTETE ZDRAVLJU

Mnogi niti ne znaju da većina proizvođača prodaje pahuljice krcate šećerima, umjetnim bojama i konzervansima, a to reklamiraju kao zdravu opciju za doručak

  • Zdravlje

  • 27. Okt. 2017  27. Okt. 2017

  • 0

Osim što loše djeluju na djecu, ovi proizvodi često na ambalaži imaju navedena zdravstvena svojstva koja dovode u zabludu.

 

Proizvođači koriste jarke boje, crtane likove i akcijske junake da privuku djecu, zbog čega ona pahuljice povezuju sa zabavom.

 

To također utječe i na odabir omiljenih okusa. Naime, studije pokazuju da djeca preferiraju okuse koji na ambalažama imaju popularne crtane likove. 

Crtani likovi su ondje da privuku djecu, a natpisi da naiđu na odobrenje roditelja.

No, je li ovaj marketing odgovoran za alergije, dijabetes, dječju pretilost i druge povezane bolesti?


Štetnost visoko prerađenih žitarica


Ekstrudiranje je proces kojim se žitarice tretiraju pod visokom temperaturom i visokim tlakom, pretvaraju u sitne pahuljice i zatim ekspandiraju, kako bi se mogle konzumirati bez prethodnog kuhanja. 

No, tako se uništava njihov sastav.

 

Tim procesom nastaju mnoge vrste pahuljica za doručak, neke vrste tjestenina, dvopek, gotove grickalice, neke vrste dječje hrane, teksturirani biljni proteini, neki napitci te suha i polusuha hrana za kućne ljubimce.

Žitarice obiluju proteinima koji su po molekularnoj strukturi slični određenim toksinima. Procesom visoke prerade nutritivne tvari iz žitarica mogu postati iznimno otrovne.

 

Poznato je da se ekstrudiranjem:

 

stvaraju šećeri tolerantni na inzulin, koji predstavljaju rizični faktor za dijabetes

pojednostavljuju jednostavni šećeri koji uzrokuju karijes

znatno povisuje glikemijski indeks hrane

uništava vitamin A

denaturiraju (osiromašuju i “kvare”) proteini

 

Takve pahuljice prodaju se i u trgovinama zdrave hrane, djelomično napravljene od cjelovitih žitarica, s manjim udjelom šećera ili sladila.

 

No takve "integralne" ekstrudirane žitarice mogu biti puno štetnije od proizvoda dobivenih od rafiniranog brašna!

 

Uz tolike prodane kutije žitarica, pomislili biste kako je već netko trebao ukazati na njihovu štetnost za ljude i životinje.

 

Problem je u tome što je lobi koji stoji iza njihove proizvodnje nevjerojatno moćan i bogat, tako da su iz medija potisnute sve negativne ili štetne informacije.

 

Štetni sastojci u žitaricama za doručak

 

GMO podrijetla

pesticidi i herbicidi

šećeri

aditivi

 

Čak se i kod “najprirodnijih” žitarica za doručak pokazalo da sadrže iznenađujuće visoke razine GMO sastojaka.

 

Zato je potrebno kupovati strogo certificirane proizvode. Obični natpisi “prirodno” često dovode kupce u zabludu.

 

To mogu biti GMO kukuruz, soja, riža, šećerna repa te mnogi produkti iz ovih biljaka poput šećera, sojinog lecitina, kukuruznog sirupa.


Otrovi u konvencionalnoj proizvodnji

Mnoge znanstvene studije pokazuju da su ovi otrovi povezani s povećanim brojem karcinoma, urođenih mana, alergija, te drugih poremećaja živčanog, bihevioralnog, hormonalnog, reproduktivnog, endokrinog i imunog sustava.


Šećeri


Dodani šećeri možda su najgori sastojak moderne prehrane.

Ljude čine pretilima i nezdravima. 

Većina ljudi ih konzumira previše, no to nije zato što dodatno slade svoju hranu, nego zato što konzumiraju šećere u modernim prerađenim proizvodima.

 

Zanimljivo je da su pahuljice među najpopularnijim prerađenim proizvodima s najvišim udjelom šećera.

Kod većine pahuljica šećer je treći na popisu sastojaka i 50% kalorija dolazi iz šećera.

Početak dana ovakvim obrokom uzrokuje nagli skok šećera u krvi, kao i porast razine inzulina.

Nekoliko sati kasnije te razine opadaju, što uzrokuje žudnju za slatkim i stvara krug prejedanja.

 

Prevelika konzumacija šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesti i raka.

Čest sastojak za zaslađivanje žitarica je i glukozno-fruktozni sirup za koji su studije pokazale da može oštetiti tkiva, voditi ka pretilosti i dijabetesu te bolestima srca.

Većinom se proizvodi od modificiranog kukuruza, a prerađuje pomoću genetički modificiranih enzima.

Da bi stvar bila gora, studijama je otkriveno da je pola testiranih uzoraka glukozno-fruktoznog sirupa sadržavalo i opasnu živu!


Sintetički minerali i vitamini


Pod kraj procesa ekstrudiranja često se dodaju sintetički minerali i vitamini, koji većinom bivaju i uništeni u tom procesu.

 

No, neovisno od toga, sintetički dodaci prehrani nisu dobri za organizam jer ih on teško apsorbira, tako da uzrokuju više štete nego koristi.

 

Mnoge od njih tijelo prepoznaje kao toksine i trudi se što brže izbaciti ih van.

Druga negativna strana je nedostatak masnoća koje su potrebne za apsorpciju esencijalnih nutrijenata.

Masnoće se često reklamiraju kao loše, a zbog pomame za malomasnim proizvodima, vitamini i minerali koji se tope u mastima ne mogu se iskoristiti.

 

 

(SB/Alternativa)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...