ODGOVOR NA PROTESTNU NOTU: „Izrael nema pravo ikome davati moralne lekcije, Busuladžić nije bio antisemita“

Školski odbor Javne ustanove Osnovne škole Mustafa Busuladžić reagovao je na protestnu notu Ambasade Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani.

  • Vijesti

  • 27. Okt. 2017  27. Okt. 2017

  • 9

U službenoj reakciji Školski odbor JU OŠ Mustafa Busuladžić stoji da "Sarajevo traži od Izraela da povuče svoje odluke o gradnji jevrejskih naselja na okupiranoj palestinskoj zemlji".

 

"Osjećamo potrebu da podsjetimo njih i javnost da država koja je prekršila najviše rezolucija UN-a nema pravo davati moralne lekcije drugima", stoji u pismu.

 

"Multietničko Sarajevo kakvo spominjete u vašem pismu, takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim. Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se špekulacijama, gomilanjem robe i 'nabijanjem cijena'. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svijetu gdje slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize, a sve zbog nezajažljive pohlepe za novcem onih koji ga imaju najviše", stoji u tekstu.

 

Tu se ističe kako vlasti BiH nemaju "nikakvog razloga za poništavanjem odluke o davanju imena našoj školi po rahmetli Mustafi Busuladžiću", a žalosnim su ocijenili to da "ambasade pojedinih država nasjedaju na neargumentovanu priču sarajevskih neokomunista".

 

"Oni su izmislili da je Mustafa Busuladžić bio antisemita, pokušavajući na taj način osporavati brutalno ubistvo ovog mladog čovjeka, koji su njihovi ideološki prethodnici izvršili", navodi se u pismu poslanom 26. oktobra 2017. godine.

 

 

 

Podsjećamo, Ambasada Države lzrael za Bosnu i Hercegovinu, sa sjedištem u Tirani, uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine protestnu notu zbog odluke Skupštine Kantona Sarajevo i Općinskog suda u Sarajevu da se Osnovna skola Dobroševići preimenuje u Osnovna škola Mustafa Busuladžić.

 

Ambasada Izraela u ovoj noti ponovno izražava iskreno žaljenje zbog toga što su vlasti Kantona Sarajevo odobrile takvu odluku, naročito uzimajući u obzir činjenice da je većina bosanskih Jevreja ubijena od ruke fašističkih i nacističkih okupatorskih snaga "sa kojima se identifikovao gospodin Busuladžić".

 

Dodaje se da takav nesretan čin ugrožava bogat multietnički i svjetski duh, na koji je Sarajevo zajedno sa svojom jevrejskom zajednicom veoma ponosno.

 

(N1 / SB)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...