RUŽICA SI BILA...: Ovo je recept za jedan od najpopularnijih bosanskih kolača

Orasi, čokolada, bademi...

  • Gastro

  • 27. Okt. 2017  27. Okt. 2017

  • 0

SASTOJCI:

 

Za ružice:

 

četiri lista jufke za baklavu 450g

150g mljevenih oraha

150g mljevenog badema

150g čokolade za kuhanje

150g putera

 

Za agda-sirup:

 

1kg šećera

700m vode

dvije vrećice vanila šećera

4 do 5 kriški limuna

 

 

PRIPREMA:

 

Puter istopiti tj. da kuha sve do trenutka kada počne dobijati tamno žutu boju. Potom, gotov puter odstraniti na stranu da se malkice ohladi.

Četkicu namakati u puter i premazati jufku, pa staviti drugu preko i posuti orasima. Zatim jufku preko, pa posuti čokoladom i na kraju opet jufku, pa preko bademe. Sa nule rolovati, a ujedno prstima zbijati jufke na čvrsto.

Oštrim nožem ružice rezati na 2cm i slagati u auflaufform prije premazan puterom. Ružice ostatkom putera premazati preko. Prekriti backpapirom i peći na 200°C.

Priprema agde/sirupa: U šerpu uliti vodu, oba šećera i limun. Kuhati na laganoj temperaturi. Agda je kuhana kada se promiješa kašikom, a posljednja kap sa kašike se počne razvlačiti.

 

Hladne ružice sa hladnom agdom/sirupom preliti. Ova količina agde/sirupa je dovoljna za količinu 450g. jufke.

 

Uživajte!;)

 

(Bosanski kuhar/ Slobodna Bosna) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...